Schone energie van het platteland
De Europese Unie dient in haar energiebeleid meer aandacht te hebben voor plattelandsgebieden. Brabant kan als provincie met zijn plattelandsgebieden een grote bijdrage leveren aan het behalen van Europese energie- en klimaatdoelstellingen.
Het dicht bij huis opwekken van duurzame energie vervult hierbij een sleutelrol. Het biedt ook nog eens kansen voor burgers en ondernemers. Tijdens de EU Sustainable Energy Week, van 11 tot en met 15 mei in Brussel, zal ik mij uitspreken voor een duurzame toekomst voor energie op het platteland.
Onze conventionele brandstoffen als olie en kolen raken langzaam maar zeker op. In de transitie naar een duurzame energiehuishouding kunnen landelijke gebieden uitgroeien tot belangrijke energieleveranciers. Geen grote kolencentrale, maar duurzame lokaal opgewekte energie. In Brabant is hier al veel ervaring mee opgedaan. Maar de potentie die er is, kan nog altijd niet optimaal worden benut.
In Brussel worden plattelandsgebieden namelijk te vaak over het hoofd gezien wanneer het over onze toekomstige energievoorziening gaat. Windmolenparken op zee, nieuwe pijpleidingen en kernfusieprojecten staan bovenaan de agenda. Over het vergisten van biomassa, geothermie of warmtepompen wordt door beleidsmakers weinig tot niet gesproken.
Een op het platteland gerichte aanpak is nodig om de Europese energie- en klimaatdoelstellingen te halen en tevens het concurrentievermogen van de plattelandsgebieden te verstevigen. Dat past ook binnen het grotere Europese plaatje. Onze langetermijndoelstellingen – de zogenaamde Europa 2020 strategie – willen we behalen op een slimmere, duurzamere en meer inclusieve manier. Plattelandsgebieden horen er binnen het energiebeleid dus gewoon bij.
Om lokale energieopwekking op het platteland te bevorderen, steun ik het initiatief 'Future of Rural Energy' (FREE). Diverse spelers zetten zich bij dit initiatief in om op Europees niveau duurzame energieoplossingen naar het platteland te halen. Het initiatief geniet de steun van diverse organisaties die zich inspannen om welzijn en ontwikkeling van landelijke gebieden te bevorderen.
Samen met de bedrijven die FREE hebben opgericht en collega's in het Europees Parlement heb ik aandacht gevraagd voor een hernieuwde aanpak. Zo vroeg ik de Europese Commissie onlangs om een 'best practice guide' voor plattelandsgemeenten op te stellen. Hierin dient uitgelegd te worden hoe zij een schone en efficiënte lokale energie-infrastructuur kunnen ontwikkelen. Ook vroeg ik duidelijkheid van de commissie over de vraag hoe Europa de specifieke energie-uitdagingen op het platteland gaat aanpakken.
Daarnaast zijn wijzigingen in het regelgevende kader nodig. Zo wordt nog altijd belasting geheven op zelf opgewekte energie door bijvoorbeeld zonnesystemen, windmolens, vergisting of biogasinstallaties. Als deze energie voor eigen gebruik is dan zou daar eigenlijk minder over kunnen worden geheven dan bij de normale energie uit de kolencentrale. Ook kan gedacht worden aan een fonds om voorfinancieringsproblemen weg te nemen. Een garantstelling bijvoorbeeld, om zowel kleinschalige als grote projecten voor energiebesparing en decentrale energieopwekking voor woningen.
De auteur is lid van het Europees Parlement voor het CDA.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’