Volledig scherm

SOS-arts ondermijnt solidariteit

Nieuw in Nederland: de SOS-arts, een dienst waarbij iedere burger 24/7 een arts voor een visite kan oproepen. De patiënt betaalt voor deze extra service een eigen bijdrage van 70 tot 105 euro.

Het Eindhovens Dagblad besteedde er in een artikel op 1 november wederom aandacht aan. Hoe leuk het ook gebracht wordt, met het mogelijk maken van deze nieuwe 'dienst' wordt opnieuw geknaagd aan de poten onder een solidair zorgstelsel. De tweedeling 'rijk- arm' wordt vergroot. Immers, wie het zich financieel kan veroorloven wordt in de gelegenheid gesteld om een SOS-arts aan huis laten komen. Anderen hebben pech.

Bij de introductie van de SOS-arts werden zinsneden genoemd als 'de patiënt wint' of 'als de patiënt het wil'. Hiermee belanden we in een politieke en niet een inhoudelijke discussie. Met het introduceren van een SOS-arts wordt de suggestie gewekt dat mensen een huisarts aan huis vragen omdat ze dat leuk of handig vinden, niet omdat het nodig is.

De indruk die in het ED-artikel wordt gewekt, dat veel mensen uren op een huisartsenpost zitten te wachten, doet de werkelijkheid geen recht. Uiteraard wacht niemand graag urenlang op hulp, daarbij is je banksaldo van geen enkel belang. Het lijkt bijna of een nieuwe gadget geïntroduceerd wordt. Het uitgangspunt voor het verlenen van goede zorg zou moeten zijn dat een patiënt geholpen wordt als dat medisch gezien noodzakelijk is. Bij de dokter als het kan, bij de patiënt thuis als dat nodig is.

Kanttekeningen die bij de nieuwe dienst geplaatst worden over de kwalificaties van de SOS-artsen, inzage in het patiëntendossier, de communicatie met de (huis)arts van de patiënt, afstemming rond medicatie et cetera zijn in deze discussie slechts van secundair belang. Onder de huidige politieke wind kan de dikte van de portemonnee bepalen of er nog zorg aan huis wordt verleend. Met solidariteit heeft dit niets meer uit te staan.

Genoeg redenen om het enthousiasme over deze nieuwe dienst te temperen.Maaike Mol is als regioadviseur werkzaam bij Zorgbelang Brabant, waarbij 156 patiënten- en consumentenorganisaties zijn aangesloten.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement