Volledig scherm
Diverse clubs, waaronder Ajax, hebben belangstelling voor PSV'er Steven Bergwijn. © BSR/SOCCRATES

Steven, doe me dat niet aan

OpinieDe auteur van dit artikel, PSV-supporter Frank van Esdonk, gunt Steven Bergwijn een grote club, als het maar geen Ajax wordt.

Steven, Steven... wat ga je nou toch doen jongen? Natuurlijk snap ik wel dat de wetten van het voetbal je niet lang bij ons PSV zullen houden, daarvoor ben je veel te goed. De steenrijke clubs in Spanje, Engeland, Italië, en Duitsland hebben dat natuurlijk al lang gezien. Logisch dat die gaan toeslaan. En dat verdien je ook. Dat kan, dat is het lot van PSV, dat is normaal. Maar A.j.a.x. (sorry krijg het bijna niet getypt), dat is een ander verhaal. Dat kun je me niet aandoen. Dat kun je ons niet aandoen.

Mijn dochter en zoontje hebben slecht geslapen toen die naam viel. Ook zij hebben rood-wit PSV-bloed. En zelf volg ik sindsdien iedere dag het nieuws; het zal toch niet?

Steven, Steven... wat ga je nou toch doen jongen? In Eindhoven zijn ze nog te vinden, echte supporters. Kom ik in de buurt van het stadion dan rijd ik altijd even om, even het stadion zien. Ik was overal bij, van Gullit, Romario, Berry en Van der Kuijlen tot Memphis en Bergwijn. Op 25 mei 1988 in Stuttgart. Alles gezien, alles geleden, alles gevierd.

Steven dit ga je me toch niet aandoen, hè jongen? Ik zit op rij 4, op de 16 meter. Je speelt vaak vlak voor me, soms op een meter of vijf afstand. Dan zie ik elke vezel in je lichaam erop gericht om ons de overwinning te brengen, je verbeten kop om onze tegenstander te verslaan. Je bent nog een van de weinige voetballers met een actie waarvoor je op de banken gaat staan.

Je bent een kind van de club, ondanks je Amsterdamse roots. Je was pas een jaar of 14, toen je in de jeugdopleiding van PSV kwam. En nu helemaal tot aan het eerste elftal. Dat zijn de echte PSV'ers, dat zijn onze jongens.

En ook al ben je pas 21 en hebben we je veel te kort kunnen zien in ons PSV, ik snap het als een grote club langs komt uit een grote competitie, dat je dan gaat. Dat is jouw kans en ons lot, maar niet naar hun. Echt niet naar hun!

Steven, Steven... wat ga je nu toch doen?

Ik wens je veel succes, in Duitsland, Spanje of waar dan ook, maar alsjeblieft niet dáár!