Volledig scherm
De topsport is in Eindhoven al goed bedeeld met een zwemstadion. © Ton van de Meulenhof

Tongelreep heeft wel geld, maar er komt geen recreatie voor gezinnen

OpinieDe auteur Harrie van der Meijden is van de actiegroep ‘Tongelreep moet blijven’. Hij vindt dat de wethouder met extra geld topsport bedient en niet gezinnen met kinderen die willen zwemmen.

Het budget voor de Tongelreep wordt uitgebreid met 7,5 miljoen euro uit de Regiodeal van Brainport. Dat geld gaat wéér naar de topsport en niet naar de Eindhovense burgers. Er wordt een achtbaans zwembad voor (waterpolo)wedstrijden van aangelegd.

Op 4 december 2017 werd de gemeenteraad van Eindhoven bijgepraat over de toen bestaande plannen. De voorzitter van PSV Waterpolo en dr. Cees-Rein van den Hoogenband als sportambassadeur van Eindhoven pleitten voor een derde 50 meterbad om de waterpolo-academie van de KNZB naar Eindhoven te kunnen halen. Gelukkig konden de voorzitter van de Eindhovense Watervrienden en ik de raad uitleggen dat de belangen van de recreanten daarmee met voeten werden getreden. Er zijn al genoeg topsportfaciliteiten voor zwemmers in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. De raad koos gelukkig voor een nieuwe Tongelreep met doelgroepbaden én een gezinsbad voor recreatie en stelde daarvoor 19,5 miljoen beschikbaar. Intussen is bekend dat de aanbesteding is mislukt.

Geen recreatie

De huidige wethouder Steenbakkers begon met flink te snijden in de plannen. Overeind bleef de bouw van de drie doelgroepbaden: het therapiebad, het instructiebad en het 25 meterbad. Van de totale oppervlakte aan water werd een derde geschrapt. Er is geen ruimte voor recreatief zwemmen voor gezinnen.

Steenbakkers ging ook op zoek naar geldschieters voor meer badruimte. Twee weken geleden werd in een bijeenkomst voor gebruikers duidelijk dat de KNZB graag alle zwem-topsport-activiteiten in Eindhoven zou vestigen. Daar is een groter bad voor nodig dan een 25 meterbad. Tijdens die bijeenkomst vroeg de wethouder aan de huidige gebruikers nog om samen te zoeken naar oplossingen. Samenwerking van de gebruikers zou er wellicht toe kunnen leiden dat een doelgroepbad minder kon worden gebouwd.

Nu krijgt hij geld van Brainport. En wat doet hij? Hij besteedt het aan topsport. De KNZB lijkt het voor het zeggen te hebben. Gezinnen uit Zuid-Eindhoven kunnen fluiten naar hun zwemwater. De drie doelgroepbaden zijn de hele week bezet door de gebruikers voor wie ze bedoeld zijn. En - net als de achtbaansbak voor waterpolo - niet geschikt voor recreanten met kinderen.

De gemeenteraad doet er goed aan de plannen van de wethouder zeer kritisch te volgen. Dat geldt ook voor de coalitiepartijen. Zij dienen op te komen voor de belangen van de Eindhovense burgers en niet voor een nationale zwembond en haar topsporters.