Volledig scherm
© Thinkstock

Varkens zijn beter af met gesprek

OpinieDe auteur van dit artikel, John van Paassen, is varkenshouder in Deurne. Stel je voor, je staat in huis, op klaarlichte dag, en dan komen 200 mensen van buiten, uit heel de wereld, die met een koevoet de deur openbreken, je aan de kant duwen en met 125 man naar binnen dringen in jouw boerderij bij de varkens die net zo eenkennig zijn als een hond die 125 vreemdelingen ziet binnen lopen.

Je wereld stort verder in als vervolgens de politie komt en zegt je uit je eigen boerderij te verwijderen. Tien uur stressen de extremisten je dieren. Ondertussen wordt koffie en koek bezorgd, want de extremisten hebben honger. De dieren krijgen geen voer, want de varkenshouder mag de stal niet in.

Na tien uur komt een gedeelte onder druk naar buiten. Laat zijn ID zien en kan naar huis. De rest moet er geforceerd uit gehaald worden, wordt een halve dag aangehouden onder het genot van een aangepaste maaltijd en kan naar huis. Zeven zelfs zonder zich te legitimeren. Zullen ze nog ooit vervolgd worden?

Ik moest denken aan de blokkeerfriezen, die binnen een half uur werden aangehouden en allemaal zijn gestraft. Blijkbaar werkt onze rechtsstaat met twee maten.

De extremisten zijn echt te ver gegaan. Volgend dieptepunt was dat varkenshouders alleen op de publieke omroep hun verhaal mochten doen, als de extremisten ook nog een keer hun denkbeelden mochten toelichten. Nog even en een verkrachter mag zijn kant van het verhaal bij Pauw toelichten. Hoe diep kunnen we zinken.

Varkenshouders doen alles wat in hun vermogen ligt om goed voor hun dieren te zorgen. We zijn zover dat bij varkens in de vrije natuur drie maal zoveel dieren sterven voor de volwassenheid als op onze bedrijven. In de vrije natuur heet dat natuurlijke selectie, bij ons dierenmishandeling. In Nederland ligt bijna 100 procent van het vlees in de winkel met het Beterleven-keurmerk van de Dierenbescherming. Daarover zijn afspraken gemaakt tussen supermarkten, dierenbescherming en varkenshouders. Door het gesprek aan te gaan krijgen dieren echt een beter leven. Dat is de weg.

Wat je ook denkt, we moeten koesteren dat we in een vrij land leven waar iedereen zijn geloof, eetpatroon, politieke voorkeur of wat dan ook mag hebben. Laten we vooral een beetje aardig tegen elkaar doen en op een beschaafde manier met elkaar omgaan. Alleen ga je sneller, samen kom je verder.