Volledig scherm
© Thinkstock

Verzekeraar weigert op Kafka-achtige gronden

OpinieHerman Timmermans woont in Eindhoven. Hij koos voor een goedkopere behandeling in Georgië, maar deze wordt tot zijn verbijstering niet vergoed.

Mijn mening over verzekeringsmaatschappijen is na het lezen van het artikel over Swen van der Woude (ED 6 februari) nogmaals bevestigd. Zij zijn uit op eigen gewin en niet op het helpen van hun verzekerde klanten.

Medio 2017 werd geconstateerd dat een gedeelte van mijn voet moest worden geamputeerd. Dit heb ik geweigerd. Ik wilde eerst het alternatief van bacteriofagen in Georgië uitproberen. Al 100 jaar is men daar bezig met bacteriofagen, een vinding van het Pasteur-instituut in Frankrijk. Eind juli togen wij naar Georgië. Na twaalf dagen wisten wij, dat amputatie niet nodig was, dat de bacteriën het hadden moeten afleggen tegen de fagen. Thans is de wond volledig genezen.

Verbijstering

Ook ik heb de verzekeringsmaatschappij gevraagd om een vergoeding. Met verbijstering heb ik kennis genomen van de bureaucratie die dan gaat spelen. De ene drogreden na de andere wordt opgevoerd om niets te hoeven vergoeden. Een amputatie zou ruim 7.000 euro kosten, exclusief revalidatie en andere bijkomende kosten. De behandeling in Georgië kostte 3.500 euro. Ik heb de verzekeraar deze cijfers voorgelegd en werd vervolgens geconfronteerd met een onwrikbare Kafka-achtige opstelling.

Naar aanleiding van de uitzending van Dokters van Morgen heb ik inmiddels contact met een tiental Nederlanders, die dezelfde ervaring hebben. En dan maar roepen dat de zorgkosten de pan uit rijzen. De toepassing van bacteriofagen moet ook in onze medische wereld gemeengoed worden. Het voorkomt honderden amputaties en andere kwalen. Zorgverzekeraars en medische specialisten moeten hun oogkleppen afzetten.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement