De F35 was te zien tijdens de Luchtmachtdagen in Volkel.
Volledig scherm
De F35 was te zien tijdens de Luchtmachtdagen in Volkel. © Van Assendelft/Jeroen Appels

Vliegbasis De Peel weer open, nog meer fijnstof

OpinieDe auteur Erik Vink woont in Deurne. Hij maakt zich zorgen over heropening van vliegbasis De Peel. Net als je denkt dat het niet gekker kan, is daar opeens het plan om vliegbasis De Peel te heropenen. En niet voor 'simpele' straaljagers, maar voor de hypernerveuze F35, die horizontaal dan wel verticaal vliegend genoeg herrie produceert om elk popconcert te overstemmen - laat staan achteloze wandelaars zonder oordopjes of geluiddempers.

'Makkers, staakt uw wild geraas'. Onder dat motto voerden we tien jaar geleden actie om de gemeente Deurne al die oefeningen boven haar uitgestrekte grondgebied enigszins te laten beteugelen. Geen harde actie welteverstaan: met een postzak vol steunbetuigingen - van Uden tot Ospel, van Helmond tot Venray - hoopten we op zijn minst een luisterend oor te vinden voor onze klachten. Het waren dovemansoren. De overheid blijkt tijdens de koude oorlog een aantal oefengebieden te hebben aangewezen; daar is de Peel er een van. Vredepeel - je moet de naam niet letterlijk nemen. Discussie gesloten.

Ik hoefde niet aan te komen met onnozele argumenten van natuurbeschermers. In de lucht valt zo'n bordje 'Stiltegebied' ook niet op. Nee, het Rijk vindt alle oefeningen boven de Peel, dus ook heropening van de oude vliegbasis, evenmin in tegenspraak met de doelen van het klimaatakkoord. Anders zouden we toch geen extra toestellen bestellen, wat het totale aantal F35's op meer dan veertig brengt? Die zullen moeten vliegen ook. Dat de heropening doorgaat, staat min of meer vast. Goddank hebben we in de Peel een geweldige luchtkwaliteit, zeg nou zelf. Geen last van bio-industrie, of van het Roergebied, toch? Daar kan kennelijk met gemak een paar ton fijnstof bij. Leve de broeikasgassen, en zomers van 40 graden!

Dan zwijg ik nog over de geluidshinder die direct omwonenden straks te verwerken krijgen. De herrie die we nu in de Peel al hebben van ouderwets rondjagende F16's doet het ergste vrezen voor de toekomst. Terwijl Europa volgens mij groot genoeg is om een oefengebied te vinden waar er praktisch niemand last van heeft. Anders dan het overvolle Nederland, met het beetje 'natuur' dat ons rest. En waar krom genoeg in de Peel Europese miljoenen naartoe gaan. Om bomen te laten afsterven - maar da's een ander verhaal.

Als kind vergaapte ik me aan laagvliegende T33's en Starfighters. De fascinatie voor oorlogstuig is van alle tijden. Zolang de Luchtmachtdagen in Volkel zoveel publiek trekken, helpen vragen over dit onzalige plan in de staten niet. Daarvoor moet de Tweede Kamer wakker worden - hetgeen waarschijnlijk pas gebeurt wanneer straaljagers op driehonderd meter hoogte over Den Haag scheuren. De risico's? Ach, die nemen wij hier wel voor lief. Anders gingen we er toch niet met z'n allen naar kijken?