Volledig scherm
© Thinkstock

Vuurwerk: gevaarlijk gedoe

ColumnNatuurlijk vindt de politie het verbod van de regering op de allerzwaarste categorie vuurwerk niet genoeg. Het helpt inderdaad niets. Typisch zo'n polderbesluit: een klein beetje verbieden, maar iedereen kan toch gewoon blijven knallen.Terwijl er toch meer dan tienduizend incidenten zijn door vuurwerk elke jaarwisseling.

Voorstanders vinden dat vuurwerk afsteken met oud en nieuw een traditie is en een stukje Nederlandse cultuur, die in stand moet worden gehouden, net als Sinterklaas. Onze identiteit komt toch al steeds meer in het gedrang, wordt er dan aan toegevoegd. Net of dat geknal iets met onze identiteit te maken heeft. Vuurwerk is een kwajongensding. Vaders worden weer even jong en knallen met hun zonen mee. Kinderachtig gedoe eigenlijk, maar ook gevaarlijk gedoe. Elk jaar gebeuren er ongelukken, raken vaders en zonen lichtgewond en sommigen zelfs zwaargewond, met blijvend letsel. En dat voor een klein halfuurtje loos geknal, dat ook nog eens een flinke zak geld kost.

Soms gaat het dicht bij huis zelfs mis. Twee jaar geleden nog hoorde ik door het keukenraam tussen de knallen door ineens desperaat gekrijs, even later gevolgd door naderende sirenes. En zelfs al doe je niet aan het vuurwerk mee, dan kun je er nog last van hebben. In het huis van mijn hypotheek moest ik eens met een emmer water naar de slaapkamer aan de voorkant, omdat een pijl boven in het kozijn was blijven steken en het hout langzaam vlam begon te vatten. Als je op oudjaarsdag in de middag en vroege avond door de stad fietst, moet je op sommige plekken oppassen dat balorige kinderen geen rotjes naar je gooien.

Waarom niet, zoals in de meeste plaatsen in de wereld, met oud en nieuw in steden en dorpen een groot vuurwerk houden op een veilige plek, waar niemand er last van heeft en dat niet voor overlast zorgt in woonwijken. En elke hondenbezitter kent ook de effecten van het geknal op zijn huisdier. Ze worden doodsbang en proberen zo ver mogelijk weg te kruipen. Wij legden gehaktballetjes op tafel om ons hondje af te leiden, maar zelfs dat hielp maar even. Amerika kent een traditie van vuurwapengeweld, wij kennen een traditie van vuurwerk. Sommige tradities kun je maar beter niet hebben.