Volledig scherm
Professor Henk Garretsen. foto Ton van de Meulenhof

Wiet was 'waardeloze spinazie'

Met interesse las ik het interview met professor Henk Garretsen (ED 1 november). De professor beweert dat de wiet die hij jaren geleden zelf rookte 'hooguit zeven procent' THC bevatte.

Deze bewering is op twee punten zeer onwaarschijnlijk. In de eerste plaats werd er in Nederland tot begin jaren negentig vrijwel uitsluitend hasj gerookt: wiet – en zeker Hollandse wiet – stond bekend als waardeloze spinazie. Hasj is een concentraat van wiet: de harsklieren van de gedroogde bloemtoppen worden geïsoleerd, verzameld en samengeperst. Het THC-gehalte van hasj was ook in de tijd dat Garretsen weleens blowde aanzienlijk hoger dan zeven procent. En als hij een beetje goed spul had ook hoger dan vijftien procent. Helaas weten we over deze hele periode niets zeker, omdat het THC-gehalte van in ons land verkochte cannabis pas sinds 1999 structureel wordt gemeten. Voor de hele periode daarvoor ontbreken cijfers.

Met zijn willekeurige 15 procent-grens voor cannabis heeft Garretsen het kabinet vooral een stok gegeven om elke coffeeshop op elk gewenst moment mee te slaan. Wie zich echt bekommert om volksgezondheid en veiligheid zou zich hard moeten maken voor regulering van de cannabisteelt en daarmee controle op pesticiden, kweekomstandigheden en geldstromen én verstrekking van deugdelijke samenstellingsinformatie.

Zogenaamd sterke wiet tot harddrugs bombarderen is onnodig en onwerkbaar en speelt alleen de zwarte markt in de kaart. Met dank aan professor Garretsen.


Derrick Bergman woont in Eindhoven en is woordvoerder van de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement