Volledig scherm

EDzomer dinsdag: de villa van de frikandellenkoning en heel veel veen

HELENAVEEN - Daphne Broers maakt deze week uitstapjes in De Peel vanuit haar camper op natuurcamping de Peelkant in Helenaveen. Dinsdag dompelde Daphne zich onder in de wereld die veen heet.​

De reis naar Griendtsveen dinsdagochtend was al een avontuur op zich. Er was een achtervolger en ik zag een hert. Of om precies te zijn: een ree. Aan het einde van de Helenavaart wachtte Wien van Mullekom voor een forse rondleiding door Griendtsveen. Ik was onder de indruk van het graf van Toon Kortooms, de sfeer van het dorp en de verhalen over de villa van Jan Beckers, de frikandellenkoning van de Peel. Daarnaast ben ik vooral heel veel te weten gekomen over turf en de mannen van de familie van de Griendt. Zo blijkt verse turf bijvoorbeeld net zo zacht te zijn als leverpastei. En hield Eduard er bij zijn villa vier oprijlanen op na, voor elke windrichting eentje.

graf Toon Kortooms in de Peel
Volledig scherm
graf Toon Kortooms in de Peel
Wien van Mullekom, alias Gebbel.
Volledig scherm
Wien van Mullekom, alias Gebbel.
  1. Het eendenpaleis van Hetty Okkerse (70) in Veldhoven
    Play
    Video

    Het eendenpa­leis van Hetty Okkerse (70) in Veldhoven

    VELDHOVEN - De Veldhovense Hetty Okkerse (70) heeft eigenlijk altijd wel iets verzameld. Zonnetjes, olielampjes en houten klompjes, maar de meeste verzamelingen gingen op een gegeven moment ook gewoon de deur weer uit. Tot zeker al 25 jaar geleden 2 nichtjes bij haar logeerden en haar een cadeautje wilden geven. De meisjes kwamen met 2 kleine eendjes terug van de winkel. Voor hun tante betekende dat het begin van een niet te stuiten verzamelwoede die zijn weerga niet kent.