Volledig scherm
Mechel Goddefroy met haar verzameling wasknijpers in Helmond. © FotoMeulenhof

Verzamelaar Mechel Goddefroy (77) uit Helmond: Een wasknijper is een leuk, technisch dingetje

MIJN VERZAMELINGHELMOND - ,,Wasknijpers zijn gekke dingen. Een slimme uitvinding en een puur stukje technisch vernuft.” Zo omschrijft de Helmondse Mechel Goddefroy (77) haar fascinatie voor wasknijpers.

Bij toeval vond ze 46 jaar geleden in het oude huis in Eindhoven waar ze destijds woonde, een oude wasknijper. ,,Een bijzonder model was dat met een grote krul aan de zijkant”, vertelt ze. ,,Dat vond ik leuk en hing ’m aan de waslijn. Zodoende kwam ik die knijper steeds weer tegen en als vanzelf ging ik naar andere wasknijpers kijken. En ben ik eigenlijk puur toevallig wasknijpers gaan verzamelen.”

Vormen
Toch komt de fascinatie voor dit uiterst praktische washulpje niet helemaal uit de lucht vallen. ,,Mijn man is beeldhouwer, zelf schilder ik en hou me bezig met zilversmeden. Zodoende ben ik altijd wel heel erg met vormen bezig”, zo vervolgt ze. 

,,Het is echt een leuk, technisch dingetje en zelfs multifunctioneel. Ik gebruik ze bijvoorbeeld ook als lijmklemmetjes bij het bouwen van een poppenhuis. En het allerleukste: hoewel alle wasknijpers in principe hetzelfde doen, zijn ze allemaal anders en werken ook volgens verschillende technieken. De verschillen zijn veel groter dan een houten of kunststof exemplaar. Daar hebben ontwerpers echt voor gezeten en er goed over nagedacht! Zo hebben sommige exemplaren een veertje, andere een metalen klemmetje. Bij de ene knijper is het veertje evenwijdig tussen de twee ‘poten’ van de knijper geklemd, bij een andere knijper zit het er juist dwars tussen geklemd. Vind het maar eens uit allemaal! Vooral aan de zijkant zie je dat systemen anders zijn en ook nu nog verschijnt er wel eens een nieuw soort wasknijper.”

Quote

Over wasknij­pers hebben ontwerpers goed over nagedacht!

Mechel Goddefroy

Vooral als ze in het buitenland is, kijkt ze goed om zich heen. Op markten, tweedehands winkeltjes en de kringloop bijvoorbeeld. Ze vervolgt: ,,Maar ook vrienden en familie brengen wel eens wat voor me. Zo heb ik nu wasknijpers uit Nederland, Frankrijk en Duitsland, maar ook Griekenland, Australië en Nieuw Zeeland. En Zweden of Noorwegen zit er ook bij, een van die twee. Dat is best gek ja, want ik was helemaal niet aan het verzamelen. Het is eigenlijk vanzelf een verzameling geworden, dat regelt zichzelf. En het aardige is: zo’n verzameling neemt niet veel ruimte in beslag. Dat is ook mooi meegenomen.”

  1. Het eendenpaleis van Hetty Okkerse (70) in Veldhoven
    Play
    Video

    Het eendenpaleis van Hetty Okkerse (70) in Veldhoven

    VELDHOVEN - De Veldhovense Hetty Okkerse (70) heeft eigenlijk altijd wel iets verzameld. Zonnetjes, olielampjes en houten klompjes, maar de meeste verzamelingen gingen op een gegeven moment ook  gewoon de deur weer uit. Tot zeker al 25 jaar geleden 2 nichtjes bij haar logeerden en haar een cadeautje wilden geven. De meisjes kwamen met 2 kleine eendjes terug van de winkel. Voor hun tante betekende dat het begin van een niet te stuiten verzamelwoede die zijn weerga niet kent.