Volledig scherm
ter illustratie © Thinkstock

Eis van 10 maanden cel voor motorruzie in Budel

DEN BOSCH - Een vechtpartij tussen 2 rivaliserende 'presidenten' van een kleine motorclub moet een  Udense man 10 maanden cel kosten, omdat hij zijn concurrent thuis in Budel te grazen nam.

Officier Janine Kramer vreest dat nooit helemaal duidelijk wordt wat er half mei vorig jaar precies gebeurde in een Budelse woning. En ook niet waarom Fred Z. (55) uit Uden zegt dat hij was uitgenodigd om een zakelijk geschil uit te praten, maar eenmaal binnen werd aangevallen door de Bulander met een mes. Hij sloeg wat terug, en daarmee was de kous voor hem  af. Geen aangifte, geen ziekenhuis: "Deze dingen gebeuren en daar moet je niet moeilijk over doen. Wie niks heeft opgelopen heeft ook maar weinig geleefd", vond hij.

Boksbeugel
De Bulander zag het allemaal heel anders. Volgens hem werd er onaangekondigd aangebeld en stonden Fred Z. en een motormaat ('Big Rob') opeens binnen. Fred Z. zou hem met een boksbeugel hebben toegetakeld. 

Kramer nam het verhaal van 'Big Rob' als leidraad: die beaamde dat de Bulander met een mes stak, maar zei ook dat Fred Z. een boksbeugel gebruikte. Die ontkent dat hevig. Hij 'heeft geen wapens nodig' en draagt meestal aan elke vinger een zware ring waar geen boksbeugel over heen past.

Motorclub
De rechters zagen dat er gedoe was over de motorclub. Fred Z. had deze opgericht, om 'ouderwets wat te rijden, te drinken en sterke verhalen op te hangen, zonder al die rottigheid van nu'. De Bulander zou met een coup de club hebben overgenomen. Hoe dat verder is afgelopen werd niet duidelijk. 

Quote

Je moet toch wat, je kunt je niet zomaar ongelukkig laten slaan in je eigen huis.

Fred Z.

Wel duidelijk was dat Z. geen voorbeeldige burger is. Hij heeft een flink strafblad, krijgt regelmatig politie over de vloer en ziet dat grotendeels als pesten. Hulp voor de bedreigingen die hij ondervindt, krijgt hij niet. En vandaar dat de politie ook een pistool bij hem vond. "Je moet toch wat, je kunt je niet zomaar ongelukkig laten slaan in je eigen huis", reageerde hij.

Eis
Maar dat was precies wat officier Kramer hem verweet: dat had hij bij de Bulander gedaan. "Het is een bekend verhaal: er zijn groepen burgers die denken alles zelf te moeten en kunnen regelen, maar als OM houden we daar niet van." Ze eiste 10 maanden cel, waarvan 4 voorwaardelijk.