Volledig scherm
Schietpartij bij het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk. © FPMB Erik Haverhals

John F. krijgt 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor moord op Linda van der Giesen

WAALWIJK - John F. krijgt 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor moord op Linda van der Giesen. De 28-jarige verpleegster werd vorig jaar zomer doodgeschoten door haar 38-jarige ex-vriend John F. Volgens de rechtbank gebeurde dit met voorbedachten rade en is er dus sprake van moord.

De rechtbank gaat niet mee in het betoog van de advocaat van F., die eerder stelde dat John F. in een psychose verkeerde ten tijde van de moord. Bovendien acht de rechtbank de kans op recidive groot.

De uitspraak werd bij verstek gedaan, want John F. was niet aanwezig.

Voorbedachten rade
Gezien alle voorbereidingen die John F. trof voor hij op Linda schoot, is er volgens de rechtbank sprake van een doelbewuste actie. De dader stond een half uur op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk te wachten op Linda en rookte daar nog drie sigaretten. Het moordwapen was al een paar dagen voor de dodelijke schietpartij gekocht. Verder liep hij doelbewust en met handschoenen aan op Linda af en schoot hij drie maal gericht.

F. is volgens het oordeel van de rechtbank een narcistische persoonlijkheid, die zijn woede niet kan kanaliseren en een irreëel zelfbeeld heeft. De kans op recidive wordt daarom groot geacht door de rechtbank.

Volgens een rapport van het Pieter Baan Centrum, waar F. is onderzocht, is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Het advies van de kliniek was tijdens de eis tbs met dwangverpleging en ook de gedragsdeskundigen wezen erop dat de kans op herhaling groot was.

Bekentenis
De 28-jarige Linda van der Giesen werd in augustus 2015 doodgeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk. De ex van Van der Giesen bekende dat hij schoot. Hij en Linda van der Giesen hadden een bewogen relatie met aangiftes over en weer. Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van F., wilde daarom dat zijn cliënt doodslag ten laste zou worden gelegd. ,,Die jongen is tot wanhoop gedreven'', aldus Kuijpers tijdens een eerdere pro formazitting.

Volgens Kuijpers had John F. een psychose toen hij zijn ex-vriendin doodde en deed hij eerder al een zelfmoordpoging. De advocaat pleitte eerder voor extra onderzoek, maar daar ging de rechtbank in Breda niet mee akkoord.

Volledig scherm
Volledig scherm
Linda van der Giesen © BN/De Stem