Volledig scherm
© Bert Jansen

Meeste dodelijke fietsongelukken gebeuren in Brabant

EINDHOVEN/HELMOND - Met 167 fietsdoden in de periode 2011 tot en met 2015 is Noord-Brabant de provincie waar de meeste fietsers zijn overleden na verkeersongevallen.
Als gekeken wordt naar het aantal dodelijke fietsslachtoffers per gefietst aantal kilometers, is Brabant zesde in het lijstje met provincies. Dat blijkt uit cijfers die het CBS maandagochtend heeft gepubliceerd.

Het aantal doden per gefietste kilometer was volgens het CBS het hoogst in de provincies Limburg en Zeeland. In Flevoland, Groningen en Zeeland was het aantal dodelijke slachtoffers het laagst, maar de inwoners van die provincies fietsten ook minder.

Ouderen
Ouderen zijn het vaakst slachtoffer van dodelijke fietsongelukken. In de periode 2011 - 2015 verongelukten in Nederland in totaal 954 fietsers. Van hen was 40 procent 75 jaar of ouder, terwijl deze groep met 1,3 kilometer per dag het minste fietst. Van de dodelijke slachtoffers van fietsongelukken was 8 procent jonger dan 18 jaar.

Bij bijna 7 van de 10 dodelijke fietsslachtoffers in de afgelopen 5 jaar ging het om een botsing met een rijdend voertuig. In de rest van de gevallen was er sprake van een val van de fiets of botsing met een stilstaand voorwerp.

Nacht
Als rekening wordt gehouden met het aantal fietskilometers, is het aantal fietsdoden in december en oktober relatief het hoogst en blijft het aantal dodelijke slachtoffers in februari het laagst. De meeste dodelijke fietsongelukken (37 procent) gebeurden de afgelopen 5 jaar tussen 12 en 4 uur ‘s middags. Dat is deel van de dag waarin het meest wordt gefietst. Tussen middernacht en 7 uur 's ochtends lijkt het aantal slachtoffers het laagst, maar dat is bedrieglijk. Omdat er in deze uren ook weinig wordt gefietst, is het aantal dodelijke slachtoffers juist relatief hoog. De kans om ‘s nachts slachtoffer te worden van een dodelijk fietsongeluk is 2 tot vijf 5 hoger dan op andere momenten.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement