Plofkraak pinautomaat Eindhoven: brokstukken liggen tientallen meters verderop

Update + VideoEINDHOVEN - Hij zat in de stoel toen Bert van der Palen (72) zich wild schrok: een harde knal. Buiten bleek even later een plofkraak te zijn gepleegd op de pinautomaat aan het Franz Leharplein in Eindhoven.

Dat gebeurde vrijdagochtend rond kwart over vijf. ,,Toen ik naar buiten keek zag ik geen rook. Vreemd na zo’n knal”, vindt de Eindhovenaar. Wel zag hij even later twee mannen op een brommer wegrijden zonder licht en tegen het verkeer in. Ze reden in de richting van de Bayeuxlaan.

Volledig scherm
Plofkraak Eindhoven. © Bert Jansen

De pinautomaat van ABN Amro liep forse schade op door de klap. De plaat die tegen de muur bevestigd zat, is compleet weggeslagen. Ook de bakstenen muur erachter liep schade op. Er vielen geen gewonden.

Maar duidelijk is dat het voor de buitenlandse designstudenten die boven de pinautomaat lagen te slapen ook heel anders had kunnen aflopen. Want naast de pinautomaat zijn ook gebouwen in de omgeving beschadigd. Diverse ruiten liggen aan diggelen. De kap van de betaalautomaat belandde na de ontploffing tientallen meters verderop voor de gevel van een fietsenzaak, aan de overkant van de weg.

Bankgebouw

In het voormalige bankgebouw naast de pinautomaat is nu een fysiotherapiepraktijk gevestigd. Eigenaresse Truus Michielsen: ,,De pinautomaat is gisteren nog bijgevuld.” Ze is erg geschrokken; dit is wat altijd in haar achterhoofd heeft gezeten. ,,Maar dan denk je: dat zal wel in dorpen gebeuren, niet middenin de stad”, zegt Michielsen.

Even is er twijfel of ze haar praktijk, waarvan diverse ramen zijn gesneuveld, vrijdag wel kan openen. De behandelkamer zit recht achter de pinautomaat. Maar als ze rond kwart over zeven het pand in mag, blijkt de ravage binnen mee te vallen. De muur is gescheurd, het plafond kapot en de schilderijen aan de muur bungelen aan een touwtje maar na flinke schoonmaakbeurt kan de praktijk alsnog gewoon open.

De politie is zeker een deel van de vrijdagochtend nog bezig met sporenonderzoek. 

Volledig scherm
Plofkraak Eindhoven. © Bert Jansen
Volledig scherm
Plofkraak Eindhoven. © Bert Jansen