Volledig scherm
© ANP XTRA

Vrijspraak voor internet-oplichtster

DEN BOSCH - Liefst 49 mensen deden in 2015 aangifte van internet-oplichting maar het OM vindt zelf dat ze te weinig bewijs heeft tegen Antonia P. en vroeg om vrijspraak.

Via Marktplaats en andere sites gingen nogal wat mensen in op aanbiedingen van iPhones, iPads en meer van dat moois, voor bedragen rond de honderd euro. "Een mooie koop, als er ook geleverd zou worden", constateerde de rechter droog en dat was dus niet zo. 

Wie de aanbieder onderzocht, kwam vaak terecht bij legitieme bedrijven die echter van niets wisten. Wel werden e-mails beantwoord zodat het tot koop kwam.

De man achter een van de rekeningnummers zei dat hij die had geopend voor Antonia P. (44). Toen zij werd opgepakt had ze ook een laptop bij zich waarop een heel stel van die emails stonden. Veel verder kwam de politie echter niet, een andere medeplichtige zit in Griekenland en zegt tegenstrijdige dingen, de rekeninghouder is inmiddels overleden. Advocaat Ton van den Biezenbos kon zich helemaal vinden in het vrijspraak-verzoek. 

Was het wel tot een inhoudelijke zaak gekomen dan nog zou de uitkomst onzeker zijn. Internet-oplichting komt nogal eens voor maar de hoge Raad heeft in een uitspraak gesteld dat kopers vrijwillig hun geld overmaken. Het is aan hen zelf om te kijken of dat in goede handen terechtkomt. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement