Volledig scherm
'Nacht en Ontij' van Boudewijn de Groot

Bizarre luistertrip met Raaijmakers-psychedelica

Het is de meest experimentele lp van Boudewijn de Groot, en een unieke luisterervaring, mede dankzij Philipspionier Dick Raaijma-kers. Rockmuzikant Mauro Pawlowski en orkest voeren de vergeten plaat ‘Nacht en Ontij’ nu integraal uit.

 Er gingen geruchten dat het één lange lsd-trip was, maar Boudewijn de Groot ontkende dit ten stelligste. De hallucinante werking van zijn lp Nacht en Ontij (verschenen bij Philips in 1969) is vooral te danken aan de technici Albert Kos en Dick Raaijmakers, alias Kid Baltan, de man die dankzij zijn experimenten in het Eindhovense NatLab van Philips in de jaren vijftig de ‘grondlegger van de elektronische muziek’ wordt genoemd.

'Nacht en Ontij' verscheen een jaar na hippieplaat 'Picknick' en vier jaar voor het toegankelijke 'Hoe sterk is de eenzame fietser?' Voor het eerst maakte De Groot een plaat zonder zijn vaste tekstschrijver Lennaert Nijgh, die hier dan ook niets van moest weten. De Groot zelf zweeg zijn vergeten spookplaat, destijds een flop, ook lange tijd dood.

Luisterfilm

De zanger/componist wilde een ‘luisterfilm’ maken, gebaseerd op één verhaal rond een heksensabbat. Drie nummers kent de plaat: 'Heksensabbath 1 & 2' en 'Babylon'.

'Nacht en Ontij' boeit niet zozeer door de mysterieuze (lees: vage) teksten, maar veel meer door het vooruitstrevende geluid, dat niet alleen van links naar rechts (stereo) gaat, maar ook van veraf en dichtbij klinkt.

De Vlaamse zanger en gitarist Mauro Pawlowski – ex-Evil Superstars en dEUS – durfde het aan en richtte het 12-koppige Braaknoot Ensemble op om de cultplaat opnieuw tot leven te wekken. Hij toert er nu mee rond door België en Nederland (vreemd genoeg niet in deze regio), inclusief enkele ‘bloedrochelende sjamanen’ en voorzien van een gepast voodoo-ritueel.

Vrijdag 19 oktober C-Mine, Genk (B), 20.15 uur. Op 10 november geeft Pawlowski met zijn Grupo di Pawlowski een ‘gewoon’ concert in De Cacaofabriek in Helmond.

Volledig scherm
Binnenhoes 'Nacht & Ontij' © ED