Volledig scherm
Johan Gielen.

Boegbeeld van trance-muziek Johan Gielen draait op festival Memory Lane in Klokgebouw Eindhoven

EINDHOVEN - Dertien jaar lang was hij resident-dj in het roemruchte El Sombrero in Reusel. Johan Gielen (47) is één van de dj's die zaterdag 5 november draait op het trance classics-festival Memorylane in het Klokgebouw in Eindhoven. Gielen is exponent van de trance-muziek, zoals die halverwege de jaren negentig ontstond.

"Trance is erg veranderd. Dat komt niet alleen door de tijd, maar ook door de digitale hardware", vertelt hij in een interview met het ED. ""Die ontwikkeling heeft er ook voor gezorgd dat er allerlei nevenvormen van trance kwamen. In die zin is trance inmiddels een verzamelnaam voor allerlei stijlen, die allemaal een verhaal vertellen".

Een verhaal vertellen. Dat is wat Gielen beoogt, als hij op het podium staat om een volle zaal te vermaken. "Ik voel mij ook meer entertainer dan dj. Ik zal ook nooit dezelfde set draaien, ik doe niet aan pre-mixen. Ik draai alles live".

Gielen maakte ook de overgang van hobby-draaien naar het big-business-model mee. "Ik zet wel eens vraagtekens bij bedragen van één of meer ton, die een dj krijgt voor een set van één of anderhalf uur. In de jaren 90 ging het niet om geld, maar om het uitdragen van je muzikale passie. Draaien was een hobby".

In 2003 bereikte Johan Gielen de 24e plaats in de DJ-Mag Top 100, de lijst van meest populaire dj's ter wereld. Nu verfoeit hij die lijst. "Omdat commerciële belangen een grotere rol spelen dan andere. Ik stond destijds 24e omdat dat een kwaliteitskeuze was. Niet omdat ik er een campagne met heel veel geld in had gestoken. De dj-wereld is keihard geworden. Vroeger stonden we met een paar man in de Magic Music Record Store in Breda en regelde je bij een collega-dj zijn nieuwe track om er een remix van te kunnen maken. Tegenwoordig moet je eerst langs twintig managers en agenten en dan nóg is het antwoord 'nee'. Er is veel veranderd; het spontane is er af".

Gielen is 47 jaar, maar de passie is nog niet weg. In het Klokgebouw gaat Gielen volgende week zaterdag zijn fans trakteren op een onvervalste klassieke Trance Energy-set, het fameuze trance-festival waar hij vijftien keer draaide. "Mijn eerste Trance Energy in 2000 was ook in het Klokgebouw. Mooi om er weer terug te zijn".

Memory Lane begint 5 november om 20.00 uur in het Klokgebouw op het Strijp S-terrein in Eindhoven.

Lees het complete interview met Johan Gielen donderdag in het ED of via e-paper.