Volledig scherm
Renée Bekkers (l) en Pieternel Berkers op de cover van hun derde album.

Brabants duo TOEAC laat de accordeons dansen op nieuw album

RECENSIE - Het Brabantse accordeonduo TOEAC behoort tot de internationale top. Renée Bekkers en Pieternel Berkers maken die reputatie waar op hun derde album 'Moving rhythms'.

De titel zegt het al: dans en beweging staan centraal op de plaat van Bekkers (geboren in Erp, woonachtig in Gemert) en Berkers (geboren in Gemert, inwoonster van Haarlem). Een belangrijk deel van het album is ingeruimd voor een bewerking van 'Petrushka', een ballet met muziek van Igor Stravinsky, voor het eerst uitgevoerd in 1911.

TOEAC heeft de uitvoering voor piano vierhandig, die tijdens de repetities van de balletvoorstelling werd gebruikt, bewerkt voor twee accordeons. De compositie behoort tot de lievelingswerken van de muzikantes en dat is te horen. Hun interpretatie van 'Petrushka' is afwisselend sprankelend en melancholiek.

'Moving rhythms' bevat tevens tango's van onder anderen Astor Piazzolla en werken die speciaal voor TOEAC zijn geschreven, waarbij '(It takes) 2 2 tango' van Gerard Beljon concreet verwijst naar 'Petrushka'.

De Brabantsen hebben een kleurrijk en haast theatraal album gemaakt, waarop de muziek tot leven komt. De accordeons dartelen om elkaar heen, vullen elkaar aan en laten elkaar los. Als in een echte dans.