Volledig scherm
Drummer Glenn Kotche. © Zoran Orlic

Drummer Glenn Kotche van band Wilco componeert finalewerk TROMP-concours in Eindhoven

EINDHOVEN - Drummer Glenn Kotche, bekend van de Amerikaanse band Wilco, is een van de prominente gasten tijdens TROMP Percussion Eindhoven, het enige tweejaarlijkse concours voor
soloslagwerk ter wereld. Het evenement begint donderdag 17 november.

Slagwerker Kotche geeft 26 november een solo-optreden in het Van Abbemuseum. Daar zijn ook 3 installaties van hem te zien. Daaronder een project met 4 luidsprekers, die 'veldopnamen' ten gehore brengen. Het zijn geluiden die Kotche op verschillende plekken in Nederland opnam. Tijdens de TROMP-finale spelen de drie uitverkoren muzikanten zijn werk 'Time passages', samen met de ensembles Asko|Schönberg en Slagwerk Den Haag.

Interview
"Ik heb geprobeerd een stuk te componeren waarin alle vaardigheden voorbij komen die een succesvol percussionist in deze tijd nodig heeft", zegt Kotche in een interview met het ED, donderdag te lezen in het &Katern. "Ik heb verschillende details opengelaten, daar mag de uitvoerder zijn interpretatie op loslaten. De jury kan beoordelen welke versie het best werkt. Het was niet mijn bedoeling een supermoeilijk stuk te schrijven, volgens het principe: 'Degene die de minste fouten maakt, wint het concours'. De presentatie van de deelnemers is cruciaal. De jury moet een kijkje krijgen in hun brein."

TROMP 2016 begint donderdag met een lunchpauzeconcert door laureaten van TROMP en het Liszt pianoconcours. Het festival opent vrijdag officieel met 'Music for 18 musicians' van Steve Reich, begeleid door 100 dansers.

De broeders Lucas & Arthur Jussen (piano) en 2 koren vormen de spil van de uitvoering van Carl Orffs Carmina Burana in het Muziekgebouw (zaterdag). Het Van Abbemuseum is diezelfde avond het decor van The Young Art Night met onder meer Playground, het nieuwe project van TROMP 2014-winnaar Dominique Vleeshouwers met Arend Bruijn. Met hun combinatie van electro en hedendaagse muziek willen zij de dance-club naar de concertzaal brengen. Ook presenteert TROMP optredens van onder anderen jazzdrummer Han Bennink (21 november) en harpiste Lavinia Meijer (25 november).