Volledig scherm
Bertus (l) en Peter Borgers aan het werk in de HB-studio in Borkel en Schaft. foto Jean-Pierre Reijnen

Familiebezoekje met grote gevolgen

Twee broers uit de bekendste muzikantenfamilie van Veldhoven en omgeving maken samen een theaterprogramma en een cd. Een prima gelegenheid voor een dubbelinterview. Maar Peter Borgers (50), gitarist en vele jaren medewerker van de ED-kunstredactie, ziet het anders. Zijn broer Bertus (61) is de spil van de voorstelling, dus 'Peer' stelt zich liever wat bescheiden op. Waarna we tot een compromis komen: we interviewen Bertus en sturen het verhaal naar Peter. Hij zal het artikel becommentariëren op bijgevoegde Post-It-memo's.


Hoewel hij het niet zal toegeven, speelt Peter wel degelijk een sleutelrol. Sterker, bij een bezoekje aan Bertus gaf 'onze Peer' onbedoeld de aanleiding tot de samenwerking. "Ik wilde een akoestisch programma met eigen nummers opzetten en vertelde Peer dat ik een liedje had geschreven. Er stonden twee gitaren in de kamer, hij pakte er één, ging zitten spelen en opeens dacht ik: 'Het is eigenlijk 't gemakkelijkst om dat theaterprogramma samen met hem te doen'. Puur toeval", vertelt Bertus, terwijl zijn broer naast hem op een gitaar zit te tokkelen.

Je zou denken dat Bertus en Peter elkaar op muzikaal gebied van binnen en van buiten kennen. Hun gezin met negen kinderen telt louter muziekfanaten, van wie Bertus de meeste roem vergaarde. De medegrondlegger van de regionale rockscene was bepalend in de bands The Mister Albert Show en Sweet d'Buster en speelde als saxofonist met talloze toppers uit de pop- en rockwereld. Ook stond Bertus mede aan de basis van de Rockacademie in Tilburg, waarvan hij nog steeds directielid is.

"Als broers hebben we geen geheimen voor elkaar. Maar we hebben nooit samengespeeld, alleen op verjaardagsfeesten. Muzikaal is Peter op een heel andere manier gevormd", zegt Bertus, die het conservatorium volgde. "Peter is een complete autodidact. Ik was het huis al uit, toen hij gitaar begon te spelen. Ik kan me alleen herinneren dat hij thuis toestemming kreeg om een keer per week vol met zijn Fender-versterker te knallen."

In het programma 'Bertus in familieomstandigheden' -maandag te zien in café Meneer Frits in Eindhoven- houdt Peter het wat rustiger. De voorstelling omvat twintig Nederlandstalige liedjes. Bertus doet de vocalen en blaast op zijn saxofoon, Peter speelt gitaar. In een studio in Borkel en Schaft leggen ze momenteel de laatste hand aan een cd met materiaal uit het theaterprogramma.

Bertus: "Ik zing teksten die de normale, alledaagse dingen weergeven. Het lijkt alsof iedereen ze had kunnen schrijven, hoewel ik heel lang naar een stukje tekst kan zoeken. De woorden moeten souplesse hebben, zodat je er een melodie mee kunt zingen. Als medium staat de songtekst apart. In een liedje kun je dingen zeggen die je in een persoonlijk gesprek, door de telefoon of via een brief niet durft te uiten. Een songtekst geeft woorden een grotere betekenis. "

De 'familieomstandigheden' in de programmatitel verwijzen niet alleen naar de samenwerking met zijn broer. Het thema familie intrigeert hem al tijden. "In een fabriek draait het om nijverheid, in het zakenleven om arrogantie en op scholen om nieuwsgierigheid. Maar echte beschaving, en veel onmerkbare zaken die je leven bepalen, worden thuis bijgebracht."

Het project maakt korte metten met de stelling dat de Borgertjes onderling moeilijk afspraken kunnen maken. "We hebben ooit geprobeerd met z'n allen te poseren voor een foto. Zelfs dat mislukte. Onze broer Ruud was uit verveling naar boven gegaan om gitaar te spelen. Hij stond dus niet op die foto."

De samenwerking met Peter loopt gesmeerd, muzikale ergernissen zijn er niet. "Ik ben wel iets gewend", stelt Bertus, die met onder anderen Herman Brood en Golden Earring toerde. "Ik val dus best mee", concludeert Peter.