Volledig scherm
Kenners Pim Goverde (links) en Mitchell Hendriks over Eindhoven Metal Meeting: 'Op metalfestivals is de onderlinge verbroedering groot'. © FotoMeulenhof

Heel hard beuken met vrienden tijdens Eindhoven Metal Meeting (video's)

EINDHOVEN - De donkere dagen voor kerst zijn in de Effenaar altijd extra duister. De popzaal is in december traditiegetrouw het toneel van de Eindhoven Metal Meeting (EMM). Het festival, dat vrijdag en zaterdag plaatsvindt, is uitverkocht: op beide dagen gaan 1500 fans uit hun dak op snelle drums, vuige vocalen en snoeiharde gitaren. Twee kenners geven een lesje 'EMM voor dummies' aan ED-verslaggever Frank van den Muijsenberg.

Harakiri for the Sky, Hail of Bullets, Gutalax. Uw verslaggever is al een kleine veertig jaar een groot muziekliefhebber, maar bij het lezen van de meeste namen op het affiche van Eindhoven Metal Meeting moet hij deemoedig het hoofd buigen. Nooit van gehoord. Daarom gaan we te rade bij de MBO-opleiding Metal Factory in Eindhoven: derdejaars studenten Pim Goverde (20, drummer) en Mitchell Hendriks (21, bassist) zijn bereid een korte cursus EMM te geven.

We concluderen dat de gemiddelde popliefhebber weinig te zoeken heeft op het festival. "Die zal de muziek te hard vinden", zegt Goverde. Bovendien, wie niet goed is ingevoerd in de metalscene kan veel nummers amper van elkaar onderscheiden. "Al vind ik dat Rihanna en Beyoncé ook hetzelfde klinken."

Lees vrijdag het hele artikel in het ED, of in de digitale krant.