Volledig scherm
Kayak in de jaren 70. © Persfoto

Kayak: een half leven in een doosje met cd's

EINDHOVEN - Met verbazing en trots overziet Ton Scherpenzeel het oeuvre van zijn band Kayak, verzameld in de box-set Journey Through Time. ,,Mijn halve leven in een doosje”, zegt de  64-jarige songschrijver en muzikant. Het kloeke pakket bevat alle zestien studioplaten en twee bonus-cd's met onder andere B-kantjes en demo's. De set verschijnt 16 juni.

,,Een reis door de tijd”, aldus Scherpenzeel. ,,Heel wonderlijk. Ik had in 1972 niet kunnen bedenken dat ik 45 jaar later nog steeds met de band bezig zou zijn.” De progressieve rockband Kayak was de 'opvolger' van de bands  High Tide Formation en Ten Ride Ticket, waarvan onder anderen ook zijn jeugdvriend Pim Koopman deel uitmaakt.  Ten Ride Ticket is met acht demo-opnamen vertegenwoordigd in de boxset. ,,Ik heb mijn eigen archief doorzocht. Thuis had ik de tape met die nummers; platenmaatschappij Universal vond ze interessant genoeg om aan de box toe te voegen. We hebben de songs bij Pim en Johan (Slager, gitarist, red) thuis opgenomen. Gewoon met een microfoontje en een drumstel in de kamer. De opnamen markeren het begin van Kayak. We wisten toen nog niet dat we een hele reis met de band gingen maken. Die argeloosheid van het begin maakt de opnamen bijzonder."

De eerste zeven langspelers van Kayak haalden alle de top 30 van de albumlijst. Met Phantom of the Night (2), Periscope Life (7) en Merlin (7) -uitgebracht in de periode 1979-1981- wist de Hilversumse band door te dringen tot de top 10. Singles als Lyrics,  Starlight Dancer en Ruthles Queen gelden als Nederpop-klassiekers. Hoe verguld hij ook is met het repertoire, net als veel andere muzikanten is Scherpenzeel kritisch op zijn eigen werk. ,, Als je een plaat hebt gemaakt, hoor je bij herbeluistering alleen maar dingen waarvan je denkt: 'Ach, jammer'. Wat wèl goed is, vind je vanzelfsprekend.” Hij moet meestal kort na de release 'even afstand nemen', om vervolgens het werk goed op waarde te kunnen schatten. „Dat hebben de meeste muzikanten. Ik ben trouwens bijzonder blij met de nieuwe mastering van de oude vinyl albums in de boxset. Daardoor klinken ze weer zoals het bedoeld was.

Volledig scherm
Ton Scherpenzeel. © Constance Zwerus

Hoewel Kayak volgens de muziekencyclopedieën te boek staat als progressieve rockband, is de band altijd wars geweest van typische progrock-elementen als ellenlange nummers en uitgesponnen solo's. Scherpenzeel: ,,Lange solo's komen wel eens voor, maar die beperken we tot een minuut of zo. Dan heb ik het echt wel gehad. Ik ben vooral geïnteresseerd in de liedvorm. Of een nummer nou tien of twee minuten duurt: het moet blijven boeien. Anders kap ik het af. De popsong is altijd ons uitgangspunt geweest. Ik noem het altijd uit de hand gelopen liedjes."

De toetsenist is de constante factor in de band, die door de jaren heen veel bezettingswisselingen kende. Drummer en mede-oprichter Pim Koopman overleed in 2009 plotseling op 56-jarige leeftijd. Mede daardoor beziet Scherpenzeel de uitgave van het oeuvre-overzicht ook met 'spijt en weemoed'. ,,Pim mag er niet meer bij zijn: dat vind ik heel erg spijtig.”
Toch heeft hij de band voortgezet:  zanger Bart Schwertmann en gitarist Marcel Singor maken deel uit van de nieuwe bezetting, op de nieuwe plaat spelen ook Lean Robbemont (drums) en Kristoffer Gildenlöw (bas) mee. Een nieuw album -17 getiteld- is in de maak. ,,De opnamen zijn klaar, we gaan de plaat in de zomer mixen.” Daardoor zullen oud en nieuw elkaar in de boxset ontmoeten. ,,Want het mooie is dat in de verpakking van de box ruimte is overgelaten voor onze nieuwe plaat.” Hij reageert met een lach op de vraag of we over 25 jaar een tweede oeuvre-box kunnen verwachten. ,,Nou dan ben ik 89: dat wordt moeilijk hoor. Maar ik ga door zolang ik tijd en inspiratie heb. En het leuk vind om te doen." 

Journey Through Time van Kayak verschijnt bij Universal Music.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement