Volledig scherm
Barbabob (vlnr): Ferran Huijsmans (bas), Joost 't Hoen (gitaar), Edgar Berkhout (drums), Jack van der Kruijs (zang). foto Barbabob

'Klinkt goed pappa, lekker vals!'

Barbabob? Gevraagd naar het geheim van de intrigerende bandnaam- vertelt gitarist Joost 't Hoen een verhaal over mutsen, een rondje skiën en iemand die uitroept 'Je lijkt wel op Barbabob'. De hele verhandeling is te uitgebreid om in zijn geheel te publiceren.

Veel belangrijker is dat de naam volgens zanger Jack van der Kruijs 'Google-technisch goed van pas komt'. En inderdaad, wie 'Barbabob' intikt op de internet-zoekmachine stuit eerst op de Eindhovense rockband en pas daarna op het zwarte, harige figuurtje uit tekenfilmserie Barbapapa.

Met gevoel voor ironie spreekt de zanger van het 'Dreft-effect'. "Barbabob is als een merk. Het gaat zo snel, iedereen kent ons." En wie nooit van de band heeft gehoord kan kennismaken met de eerste officiële release: het album 'Do my thing'. Daarop perfectioneert Barbabob zijn stijl. De vier mannen maken bluesrock, maar dan niet zo gepolijst als het werk van grootheden als Joe Bonamassa. Nee, Barbabob zweet, kreunt, huilt en schuwt ook een akoestische song niet.

De groep (zaterdag te zien in de Bunker in Gemert) heeft muzikaal iets weg van The Doors in hun ruigste periode. "Qua zang en performance is Jim Morrison één van mijn helden", beaamt Van der Kruijs. Samen met zijn vriend 't Hoen stond hij aan de basis van de groep. "Jij bent meer van de country en de folk, ik ben blues georiënteerd", zegt 't Hoen tegen zijn kompaan. Hij heeft respect voor de basale blues van het Amerikaanse duo The Black Keys. " Zij doen heel veel met heel weinig."

Van der Kruijs: "Wij willen zo min mogelijk onzin eromheen. En Barbabob is vooral een live-band. In ons eerste jaar pakten we alle optredens die we konden pakken. Wij willen spelen. Niks is zo mooi als samen in een toerbusje te stappen en slap te ouwehoeren."

Natuurlijk heeft Barbabob ambities, maar de bandleden kijken ook realistisch naar het Nederlandse rockwereldje. " Als je niet in de Randstad woont, beland je niet zo gauw bij 3voor12 van de VPRO. En dat is wel een beetje de kluit die het bepaalt", vindt de zanger. Toch heeft Barbabob genoeg optredens uitstaan: elf in krap een maand tijd. 't Hoen: "Leuk dat we gevraagd worden. Jack trekt de kar: hij spamt iedereen plat. Daar trekken we nu profijt van."

De nieuwe cd is volgens Van der Kruijs als 'een foto', een momentopname. " We hebben er samen met een aantal leuke mensen aan gewerkt. Het was als een week vakantie: lekker muziek maken. Dat zoiets uitmondt in een cd, prima. 'Goed pap', roept mijn zoontje, 'lekker vals!'. En mijn moeder wil natuurlijk ook een cd." 't Hoen: "Wel gewoon betalen, hè?"

-


'Do my thing' van Barbabob verschijnt bij Tear It Up Records. Regionale optredens Barbabob: zaterdag 18 april: De Bunker, Gemert; 29 april: Queensday, Wilhelminaplein, Eindhoven; 30 april: Koningindorock, La Folie, Eindhoven; 9 mei: De Kroeg, Geldrop; 11 mei: Meneer Frits, Eindhoven; 13 juni: Rock for Heroes, Dynamo, Eindhoven.