Volledig scherm
Longen: Stuwende ritmes en duistere klanken. © Rechtenvrij

Longen: nieuwe Eindhovense band met onuitputtelijke inspiratie

EINDHOVEN - De bron is bijna onuitputtelijk. Het archief van de band Longen omvat een kloeke computerschijf vol liedjes. Een eerste selectie is verschenen op het mini-album Travel light.

Het gesprek met de 2 oprichters van Longen is geen gewoon interview. De Amsterdamse Rebecca Sier meldt zich via Skype en legt via de computer een lijntje met Berlijn, waar haar kompaan Ralph Timmermans aan een compositie-opdracht werkt. Beiden bivakkeerden een jaar in de Duitse hoofdstad, waar een aantal nummers op de debuutplaat ontstond. "Reizen gaat tegenwoordig zó snel", zegt Timmermans, geboren en getogen in Eindhoven. Hij woont officieel in Den Bosch. "Maar ik ben graag in Berlijn en werk ook veel vanuit Brabant. Het is lekker om door al die steden te banjeren. Het houdt je fris."

Quote

Voilà, hier is onze eerste plaat

Ralph Timmermans van de band Longen

De kiem voor hun samenwerking is gelegd op een heel afgelegen plek: Vlieland. Daar speelde singer-songwriter Sier in 2011 op festival Into the Great Wide Open. "Ze trad op in een klein theater", blikt Timmermans terug. "Een vriend heeft me meegesleurd naar dat optreden. Ik vond het superleuk. We raakten aan de praat en zijn bevriend geraakt. Snel daarna zijn we samen muziek gaan maken. Heel langzaam zijn we richting de groep Longen geëvolueerd. En toen zaten we opeens samen in dat bandje, eigenlijk zonder dat we 't zelf merkten. We zijn dicht naar elkaar toegegroeid, zijn soulmates. En voilà, hier is onze eerste plaat."

In de 7 nummers op Travel light gaat de zuivere stem van Sier een verbond aan met stuwende ritmes en donkere klanken. De muziek heeft een beeldend, haast filmisch karakter. Geen wonder, Timmermans componeert voor theatergezelschappen en samen met Sier is hij ook actief in podiumkunst-collectief Spin Echo.

Bovendien komen vele invloeden samen in de viermansband Longen (de naam verwijst uiteraard naar de ademhalingsorganen, maar knipoogt ook naar het Engelse longing -verlangen). Timmermans: "De groep heeft een hele gekke samenstelling. Rebecca en ik zijn de romantici, beïnvloed door muzikanten als Jeff Buckley en Nick Drake. Onze bassist Guus van Mierlo is een megatechnisch performer, hij houdt van progrock en Frank Zappa. Drummer Johan Reijnders luistert al zijn hele leven naar jazz. En Jimi Hendrix! Stop ons samen in een studio en je krijgt deze muziek." 

De liedjes regen zich aaneen in hun werkruimte. "We hebben de luxe dat we onze muziek direct kunnen opnemen, omdat we over de benodigde spullen beschikken", zegt Sier. "Op een gegeven moment hadden we een heleboel nummers gemaakt en wilden we een plaat uitbrengen. Maar we hadden nou eenmaal die opname-apparatuur, dus bleven nieuwe songs maken. Inmiddels hadden we een hard disk vol liedjes." 

De groep koos vooralsnog 7 nummers voor het eerste (digitaal uitgegeven) mini-album en heeft voldoende materiaal liggen voor de opvolger. Timmermans: "Ik sluit niet uit dat we ooit een ambitieuze dubbelaar gaan uitbrengen. Ik ben een echte albumluisteraar, net als de andere bandleden."

Koptelefoonconcerten
Longen houdt in april 2 koptelefoonconcerten in het TAC in Eindhoven. Timmermans: "De bezoekers krijgen allemaal een draadloze headset. Zo'n concert lijkt ons leuker dan een optreden in een kroeg of clubzaal." Sier: "Muziek luisteren via de koptelefoon is mijn favoriete manier. Het is heel persoonlijk, je bent geïsoleerd. Maar zo'n concert zal ook best een gekke ervaring zijn."

Optredens Longen: 30/3: Tilt Festival (met Spin Echo); Tilburg; 21 en 22/4: TAC, Eindhoven.