Volledig scherm
Laura Mvula. © Sony Music

Muzikaal vernieuwster Laura Mvula op festival So What's Next in Muziekgebouw Eindhoven

EINDHOVEN - De Engelse zangeres Laura Mvula is zaterdag 5 november een van de hoofdacts tijdens festival So What's Next in Muziekgebouw Eindhoven (aanvang 15.30 uur). Pop- funk- en rockicoon Prince was een groot fan van de vocaliste en songschrijfster uit Londen.

Hij begon de dag met het draaien van haar nummer 'Green garden', meldde Prince ooit op Twitter. Ook speelde hij het liedje tijdens een concert in Detroit.

Laura Mvula (30) is sowieso geliefd bij grootheden uit de muziekscene: op haar laatste plaat 'The dreaming room' spelen onder anderen producer/muzikant Nile Rodgers (Chic) en legendarisch jazzgitarist John Scofield mee.

Mvula heeft een eigen universum gecreëerd, waarin pop, jazz, gospel en poëzie om voorrang vechten. Haar vocalen, laag voor laag gestapeld, baden in rijke arrangementen vol blazers, strijkers en percussie. Ze maakt fascinerende en enigszins ongrijpbare songs; geen liedjes die ze zomaar uit de mouw schudt.

Aan 'The dreaming room' lag een moeizaam proces ten grondslag. Mvula toonde een journalist van de Britse krant The Guardian een urenlange reeks beelden, gemaakt met de webcam van haar laptop. Ze filmde zichzelf continu terwijl ze haar liedjes componeerde, bang om een cruciaal moment in het schrijfproces te missen. Een onorthodoxe, bezeten manier van werken. Het levert even onconventionele muziek op, waarmee Mvula zich schaart onder de meest vernieuwende muzikanten van dit decennium.

So What's Next biedt vernieuwende artiesten, zoals Mvula, een podium. Op het affiche staan zaterdag verder onder anderen trompettist Ibrahim Maalouf, saxofonist Colin Stetson, soulzanger, rapper en componist Tiggs Da Author en de Bossche producer Jameszoo. Zondag 6 november is er een programma op acht plekken in Eindhoven (12.00u) met onder anderen Cory Henry, Kandace Springs, Theo Kroker en het Ben van Gelder Quintet.