Volledig scherm
Songschrijver/muzikant/zanger Spinvis. ANP

Spinvis: uniek poëtisch kroonjuweel

Spinvis, die op donderdag 17 februari in ‘t Speelhuis in Helmond speelt, wordt gerekend tot één van de meest bijzondere popmusici in Nederland. Negatieve kritiek op de inwoner van Nieuwegein lijkt spaarzaam. De visie op Spinvis van zes deskundigen of betrokkenen en van liedjeskunstenaar Erik de Jong zelf.

Frank Veenstra (artistiek manager Muziekgebouw Eindhoven): „Ik ben een echte Spinvis-adept. Volgens mij ben ik ook een van zijn eerste boekers. Toen hij nog maar vier of vijf optredens in Nederland had gedaan, had ik hem al in de gaten. Niet voor niks heb ik hem verschillende keren benaderd voor muzikale projecten, zoals de compositieopdracht voor het Cross-linx festival in 2004. Zijn muzikale taal is echt uniek en toch op een bijzondere manier toegankelijk. Als je het mij vraagt, is Spinvis pure poëzie waarvan er maar één in zijn soort is.”

Ferry Roseboom (platenbaas Excelsior): „Spinvis is een kroonjuweel van ons label. Een muzikant om trots op te zijn. Ik ben geen kritiekloos volger, maar eigenlijk heb ik nog niks in zijn oeuvre kunnen ontdekken dat ik niet geslaagd vind. Hij wordt meestal geprezen vanwege zijn teksten, maar voor mij is hij bovenal een muzikant die ijzersterke melodieën kan maken. Mijn meest gekoesterde Spinvis-liedje is bijvoorbeeld juist een instrumentaal nummer.”

Martien van Bergen, oftewel Blimey! (schrijver/muzikant uit Eindhoven): „Veel mensen zien overeenkomsten tussen mij en Spinvis, maar ik heb helemaal niks met zijn muziek. Sommigen denken dat ik net als hij met muziekstukken knip en plak. Maar daar vergissen ze zich. Begrijpelijk, omdat waarschijnlijk alleen geluidsmensen het verschil horen. De verschillen binnen een liedje maak ik gewoon door het op een bepaalde manier zo te bedenken. En ruimtelijke verschillen maak ik bijvoorbeeld via randapparatuur tijdens de eindmix. Ik vind de teksten van Spinvis erg sterk. Toch is zijn muziek niet mijn kopje thee. Ik respecteer hem en hij is een vakman, maar ik zou nooit een cent uitgeven aan een cd of een concert van hem.”

Walter de Jong, (gitarist en vader van Spinvis): „Ik vind de muziek van Erik erg mooi. Toen Erik twintig jaar was, heeft hij nog even op het conservatorium gezeten. In eerste instantie werd hij geen professioneel muzikant. Toch heb ik altijd wel gedacht dat hem dat zou lukken. Een tijd heb ik als gitarist in zijn band gezeten. Een aparte ervaring. Ook al ben ik zijn vader: hij was in de band de baas. Als muzikant stelde ik me volkomen ondergeschikt aan hem op. Erik weet namelijk heel goed wat hij wil. Zijn mooiste nummer vind ik ‘Voor ik vergeet’. Daar zit op een gegeven moment de volgende zin in: ‘Voor ik vergeet, de handen van mijn vader’. Toen ik dat voor het eerst hoorde, kreeg ik wel even kippenvel.”

Cor de Vos, (burgemeester van Nieuwegein): „Aan het begin van zijn carrière ben ik ooit bij Spinvis thuis geweest om hem een prijs uit te reiken. Erg bijzonder om te zien hoe hij op dat zolderkamertje in een doorzonwoning alles in elkaar knutselt. Hij zoekt rust en die vindt hij in Nieuwegein. Af en toe stipt hij zijn woonplaats op een positieve manier aan in zijn muziek. Wat mij betreft is hij dus een goede ambassadeur van onze gemeente. Afgelopen week ben ik overigens naar een try-out van zijn show hier in Nieuwegein geweest. Bijzondere muziek met een eigen stijl.”

Piet van den Boom, (stadsdichter van Eindhoven): „Hij is een van de weinige dichters die erin slaagt om echt een verbinding te leggen tussen muziek en poëzie. Bij hem vormen ze een eenheid die je zelden tegenkomt. Je hebt wel eens dichters die iets doen met muziek. Maar dat mondt vaak uit in een gedicht dat toevallig omlijst wordt door achtergrondmuziek. Spinvis slaagt er op een unieke manier juist wél in om een eenheid te smeden tussen de verschillende disciplines.”

Erik de Jong (Spinvis): „Voordat ik in 2002 mijn debuutplaat uitbracht, heb ik 25 jaar bij de PTT gewerkt. Toen het album eenmaal uit was, besefte ik me één ding boven alles: ik wilde per se niet mijn eigen lopende band als muzikant creëren. Ik wilde mezelf niet blijven herhalen. Alle deuren en ramen staan in feite dus open als ik muziek maak. Telkens ben ik op zoek naar iets nieuws. Ook mijn huidige voorstelling ‘De weerman’ is weer anders dan mijn voorgaande projecten. Begin deze maand ben ik 50 geworden. Dat is wel een moment waarop je even stilstaat bij wat je doet. Dan voel je even de adem van de tijd in je nek hijgen. De komende jaren zal ik wat meer keuzes moeten maken. Als het aan mij ligt, richt ik me wat meer op het maken van popliedjes van drie minuten lang. Want dat blijft toch mijn grote liefde.”

Spinvis speelt met zijn nieuwe voorstelling ‘De Weerman’ op donderdag 17 februari in ‘t Speelhuis in Helmond en op zaterdag 7 mei in Muziekgebouw Eindhoven. Beide voorstellingen beginnen om 20.15 uur.