Volledig scherm
© stock.xchng

Waar zijn AC/DC, Muse en Pearl Jam?

EINDHOVEN - De door Radio 2 gepubliceerde eindlijst van de Top 2000 correspondeert niet met de ruwe data die tot woensdag online stonden. Bands als AC/DC, Muse en Pearl Jam staan veel lager in de lijst dan hun stemmenaantal lijkt te rechtvaardigen.

Tientallen nummers zijn niet of te laag in de lijst geplaatst, zo valt te concluderen uit een interactieve kaart op de Top 2000-website.

Via die kaart is een groot deel van de uitgebrachte stemmen terug te zoeken. Wie bijvoorbeeld op Eindhoven inzoomt, kan in die plaats de individuele lijstjes bekijken. Met een muisklik op een van de nummers is vervolgens het aantal stemmen per plaat te achterhalen.

Bij de bovenste veertig platen lijkt er nog weinig aan de hand: die staan keurig op stemmentotaal gesorteerd. Verderop in de lijst is echter een aantal opvallende uitschieters te zien. Zo staat Thunderstruck van AC/DC slechts 882ste, terwijl de 2.215 uitgebrachte stemmen een plaats bij de eerste vijftig rechtvaardigt.

De Australische hardrockband komt er toch al bekaaid van af, want Highway to Hell is zelfs helemaal niet in de lijst terug te vinden. Met 1.473 stemmen op basis van de individuele lijstjes zou het nummer eigenlijk ruim binnen de eerste 200 moeten staan.

Radio 2 laat in een reactie weten de deficiënties in de lijst te gaan onderzoeken. De individuele lijstjes op de site zijn door de zender tot nader order verwijderd.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement