Volledig scherm
De cover van het album 'What lovers do' van Gerhardt.

Zanger Gerhardt eert gouden muziektijdperk

RECENSIE - Zanger en muzikant Gerhardt brengt op zijn nieuwe album een eerbetoon aan een bijna vergeten genre: melodieuze, zoete popsongs uit de periode eind jaren 50/begin jaren 60. De liedjes op het album 'What lovers do' zijn geïnspireerd door enkele banden van een ouderwetse spoelenrecorder die Gerhardt (Heusinkveld, 36) vond op een rommelmarkt in Groningen.

De tapes bevatten gesproken dagboeken, waarin een onbekende man terugblikt op zijn leven. Hij verhaalt onder meer over een mysterieuze nacht met een onbekende, de relatie met zijn vrouw en het leven van een dertiger in de jaren 50.

De songs van Gerhardt vertolken de 'mysterieuze afstand tussen geliefden' in een tijd waarin de communicatie veel trager verliep dan tegenwoordig. Stelletjes schreven nog papieren brieven naar elkaar. Het was een gouden muziektijdperk waarin Buddy Holly, The Everly Brothers en Elvis -naast hun rocksongs- ook hartverscheurende ballades zongen. Liedjes die je tegenwoordig nauwelijks hoort op de populaire radiozenders.

Met name de geest van Elvis en zijn achtergrondzangers The Jordanaires waart rond op 'What lovers do'. Gerhardt werkt hierop samen met de vocale virtuozen van de groep Frommermann. De prachtige koortjes, 'twangy' tremolo-gitaren en de leadvocalen van Gerhardt roepen de sfeer op van de liedjes uit Elvis-films. Vaak mierzoet ("Zo zoet dat je er kiespijn van krijgt", zegt de zanger zelf), maar barstensvol muzikaliteit. Bovendien klinken de nummers nergens als een simpele imitatie of persiflage: de composities zijn origineel. Gerhardt en consorten hebben er hoorbaar hun ziel en zaligheid in gestopt.

De zanger/muzikant, ook actief in onder meer de band Beans & Fatback, heeft samen met acteur Peter Faber een theatervoorstelling gemaakt rond de songs en hun thema's. Deze is nog tot en met 30 december te zien.