Volledig scherm
Angelo Martinus en Frank Sens zijn op zoek gegaan naar positieve hiphop. foto Ton van de Meulenhof

Zieke Zuiden: Hiphop zonder guns en bitches

EINDHOVEN - Als je na twintig keer luisteren nóg nieuwe dingen hoort, weet Angelo Martinus (36), dan heb je een goede plaat in handen. En dat is zo bij 'Zieke Zuiden', vindt de initiatiefnemer van het compilatie-album van het samenwerkingsverband tussen rappers uit de regio. 'Zieke Zuiden' is een initiatief van Martinus, de 29-jarige producer Frank Sens (alias Y's Kid) en rapper Skenkie.

Ze organiseerden een aantal keer per jaar jamsessies waar regionale rappers aan meededen. Die bleken succesvol en ongeveer twee jaar geleden ontstond het idee om een compilatie-album te maken. Op de plaat staan tracks van grote namen in de Nederhop als Extince, Boef en de Gelogeerde Aap en Fresku. Maar ook aanstormende talenten doen mee. "We hebben iedereen gevraagd die we dope vinden", zegt Martinus.

Sommige rappers haalden de selectie niet. Sens: "Niet omdat ze slecht zijn; het moest in de Zieke Zuiden-sound passen."

Hoe klinkt dat? Volgens Sens is het een album geworden voor hiphop-puristen. Bekende hiphop-ingrediënten als scratching, piano-samples en vette grooves zijn te horen. Maar ook de gayageum (een Koreaans snaarinstrument) en het klavecimbel, een voorloper van de piano, komen langs.

Positieve hiphop, daar waren Marintus en Sens naar op zoek. "Je zult op dit album echt niks horen over guns en bitches," zegt Martinus met een lach. Wel wordt het stereotype vaak op de hak genomen. Martinus: "Alle verhalen zijn echt. Nu pas zien velen dat hiphop echt een volwaardige creatieve uiting is."

Het hiphop-platform Mad Skills van Martinus heeft sinds juli zijn onderkomen in The Building op Strijp S naast skatepark Area 51. Daarvoor werkte Martinus vanuit de kelders van jongerencentrum Dynamo. Hij wilde een 'hiphopbedrijf' opzetten, en dat is 'nogal spannend'. Het organiseert workshops, projecten en evenementen voor scholen en instellingen over rappen, produceren en dansen. "We willen dag en nacht bezig kunnen zijn en dat kan hier", zegt Martinus aan zijn bureau in het kantoor van Mad Skills. Volgens Sens is er lang lacherig gedaan over hiphop uit het zuiden. Maar in de Randstad is hiphop allang verzadigd, vinden ze. Martinus: "Hier is er nog ruimte voor groei. Met dit album hebben hiphopliefhebbers uit het zuiden echt iets om trots op te zijn."

Het compilatie-album het Zieke Zieken wordt zondag 4 december om 21.00 uur in de kleine zaal van de Effenaar gepresenteerd. De entree bedraagt tien euro.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement