AZ viert één van de vele treffers die het maakte tegen Astana: 0-5.
Volledig scherm
AZ viert één van de vele treffers die het maakte tegen Astana: 0-5. © EPA

Achterstand op België blijft gelijk na magere coëfficiëntenweek

Een relatief mager Europees weekje voor het Nederlandse voetbal. Alleen AZ wist een zege te boeken (0,4 punten), Feyenoord en Ajax droegen op hun beurt elk 0,2 punten bij aan de welbekende coëfficiëntenlijst van de UEFA. Reden tot paniek is er na de score van 0,8 punten niet; Nederland presteert nog altijd bijzonder goed en liep zelfs wat uit op de achtervolgers.

De Champions League-deelnemers uit concurrerende voetballanden Oekraïne, Turkije en Oostenrijk wisten allen - net als Ajax - niet te winnen. Sjachter sleepte een gelijkspel uit het vuur tegen Dinamo Zagreb (3-3), Galatasaray werd vernederd door Real Madrid met liefst 6-0 en RB Salzburg pakte een punt tegen Napoli: 1-1. Geen schade voor Nederland dus.

PSV trof in LASK Linz een Europa League-tegenstander van een directe concurrent. De nederlaag komt coëfficiënt-technisch dan ook niet goed uit, al kan Nederland wel een tikkie hebben na de eerdere Europese successen dit seizoen. Oostenrijk, dat twaalfde staat op de ranglijst, pakte deze jaargang nog niet de helft van de punten (3.600) die Nederland veroverde: 7.800. Oekraïne, de eerste achtervolger, verzamelde 0,6 punten deze week. Turkije pakte slechts 0,4 punten omdat alleen Istanbul Başakşehir wist te winnen. Trabzonspor en Besiktas verloren vanavond opnieuw. 

België

Als we naar boven kijken, komt Nederland als eerst nummer acht België tegen. De Belgen hebben 2,15 punten meer, dat ook al zo was vóór vanavond. Zowel Nederland als België pakte deze week namelijk 0,8 punten voor de coëfficiëntenranglijst. Club Brugge en Racing Genk verloren in de Champions League, KAA Gent - dat VfL Wolfsburg klopte - en Standard Luik - dat te sterk was voor Eintracht Frankfurt - harkten vanavond in de Europa League namens onze zuiderburen de punten binnen. 

De achterstand op de Belgen is dit seizoen echter al flink geslonken: De Belgen sprokkelden 6.000 punten, 1.800 minder dan Nederland. 

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© ANP Sport
Volledig scherm
© BSR Agency