Volledig scherm
© BSR Agency
0
EINDE
0

AZ koploper af na gelijkspel tegen Groningen

In de tweede thuiswedstrijd buitenshuis heeft AZ niet kunnen winnen van FC Groningen (0-0). Wel hoefde het in de zevende wedstrijd van het seizoen voor de zevende keer geen tegentreffer te incasseren.

Door Nik Kok

AZ moest het in Den Haag doen zonder het verdedigingscentrum dat dit seizoen nog geen enkel tegendoelpunt had hoeven verwerken. Zowel Ron Vlaar als Stijn Wuytens zijn niet fit uit het Europacupduel tegen FC Marioepol van afgelopen donderdag gekomen. Daardoor in het centrum tegen Groningen: Pantelis Hatzidiakos en Teun Koopmeiners. Op het middenveld was daarom een plek ingeruimd voor Jordy Clasie. De voormalige international begon in Den Haag voor het eerst in de basis in een wedstrijd van AZ. In de tweede helft maakte ook Joris Kramer zijn eredivisiedebuut.

En dat allemaal nog in het stadion van ADO Den Haag waar AZ afgelopen donderdag ook al het voorrondeduel voor de Europa League tegen FC Marioepol moest afwerken vanwege het stadiondak dat was ingestort.

Volledig scherm
Sam Schreck in duel met Jordy Clasie. © BSR Agency

Tegenstander FC Groningen moest net als AZ ook een personele tegenvaller incasseren. Vormgever Ritsu Doan begon in Den Haag nog wel aan de warming-up maar haakte toch af. Volgens de officiële lezing vanwege hoofdpijn maar vaststaat is dat de Japanner op het punt staat om een transfer te maken naar PSV. De Duitse zomeraanwinst Sam Schreck verving Doan in de basiself.

Zonder Doan maakte FC Groningen evenwel een aardige indruk tegen AZ. De bewierookte aanvalslinie van AZ kwam weinig in het stuk voor en soms liet Groningen zich voorin ook zien.

Een fraai schot van Calvin Stengs in de tweede helft van buiten de zestien was één van de weinige doelpogingen die AZ ondernam. Op links kwam Oussama Idrissi nauwelijks los van Deyovaiso Zeefuik. De snelle Myron Boadu kon nooit worden gelanceerd. Ook niet van achteruit door Jordy Clasie die een klein half uur voor tijd naar de kant werd gehaald.

Een grote kans voor Groningen-invaller El Hankouri ging ruim voorlangs terwijl daarna het slotoffensief werd ingezet door AZ. Dat slotoffensief was vruchteloos, waardoor AZ de koppositie in de eredivisie nu aan Ajax moet laten. Donderdag speelt AZ alweer Europees. Dan staat de wedstrijd tegen het Belgische Royal Antwerp op het programma. In Enschede dit keer. FC Groningen blijft door het gelijkspel in de middenmoot hangen.

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency