Volledig scherm
© REUTERS
2
EINDE
2
  • Bibras Natcho 42' 61'
  • Calvin Stengs 12'
  • Myron Boadu 66'

AZ sleept met tien man gelijkspel weg uit Belgrado

AZ heeft ternauwernood een punt overgehouden aan een tumultueuze wedstrijd in Belgrado. Vooral dankzij een vlijmscherpe counter, die door Myron Boadu werd benut en de 2-2 eindstand op het bord bracht.

Door Nik Kok

Het begenadigde duo Calvin Stengs-Myron Boadu bracht AZ toch nog een punt in Belgrado. Iets waar niemand meer rekening mee had gehouden in de tweede helft, toen de club ver werd teruggedrongen op de eigen helft. Maar dan hebben de Alkmaarders altijd nog het zelf opgeleide duo, dat elkaar vond in een zeer fraai uitgevoerde counter. Het was voor Boadu al zijn derde Europese doelpunt dit seizoen. De nog pas 18-jarige spits was ook in de voorrondes al twee keer trefzeker.

De steraanvallers van AZ brachten de club op voorsprong, toen een fraaie pass van middenvelder Fredrik Midtsjø de vanavond ook zeer gevaarlijke aanvaller Oussama Idrissi vond. Waarna een voorzet van Boadu eindigde voor de voeten van Stengs, die simpel kon binnentikken. Andermaal een fraai staaltje van elkaar aanvoelen bij het gouden trio voorin, dat de ploeg al zoveel plezier bezorgde.

Jonas Svensson krijgt rood.
Volledig scherm
Jonas Svensson krijgt rood. © EPA

Gouden trio

AZ leek dan nog een onbezorgde avond tegemoet te gaan in Belgrado waar het publiek enkel bestond uit duizenden kinderen als gevolg van de straf die de thuisclub opgelegd had gekregen. Die zagen tot hun grote vreugde dat AZ-rechtsback Jonas Svensson nog binnen het half­uur onnodig een doorgebroken opponent stuitte, wat hem op een rode kaart kwam te staan. Hierdoor moest AZ het vervolg van het duel noodgedwongen met tien man afwerken.

Dat speelde het dan nog weifelende Partizan in de kaart, waarbij Umar Sadiq voor de Serviërs nog net zo’n handige spits bleek als in zijn korte maar roerige NAC-tijd. De Nigeriaanse aanvaller probeerde een schwalbe in de eerste helft en versierde daarmee een strafschop, die door aanvoerder Bibras Natcho werd benut.

Volledig scherm
© REUTERS

Idrissi

In het vervolg van de wedstrijd leek het voor AZ een kwestie van overleven te worden. Idrissi was door Slot al geslachtofferd voor verdediger Sugawara. Voorin maakte spits Boadu heel veel meters. Hopend op die ene bal die goed zou gaan vallen.

Maar die ene bal kwam er aanvankelijk niet. Het steeds verder achteruit lopende AZ boog een halfuur definitief voor tijd onder de grote druk van de thuisploeg, toen Natcho zijn tweede van de avond kon maken. De 1-2 bleek voor AZ gelukkig nog niet het slotakkoord, al bleef de club in de slotfase met kunst en vliegwerk overeind.

Over twee weken mag AZ zich verheugen op het fraaie affiche van de thuiswedstrijd tegen Manchester United en dat doet het met een zwaarbevochten punt in de achterzak.

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© REUTERS