Mo Ihattaren met Ronald Koeman.
Volledig scherm
Mo Ihattaren met Ronald Koeman. © PSV

Binnenhalen Ihattaren betekent eindelijk succes voor KNVB

AnalyseDe keuze van Mohamed Ihattaren voor Oranje doorbreekt het beeld dat spelers met een dubbele nationaliteit niet meer voor Nederland kiezen. Dat is eindelijk een succesje voor de KNVB, die als het aan bondscoach Ronald Koeman ligt inzet op afspraken die spelers eerder dwingen tot kiezen.

Door Maarten Wijffels

Het was toch een beetje een open zenuw voor de KNVB, de kleine stoet aan grote talenten die de afgelopen jaren niet koos voor een toekomst in het Oranje-shirt. Sergiño Dest was vorige week de laatste die Zeist een ‘nee’ verkocht. De rechtsback van Ajax gaat definitief voor een interlandcarrière bij de Verenigde Staten, ondanks dat hij ook goede gesprekken voerde met onder anderen bondscoach Ronald Koeman. Nou was Dest lang niet het pijnlijkste geval, want hij speelde sowieso al jeugdinterlands voor de VS.

Orkun Kökçu.
Volledig scherm
Orkun Kökçu. © BSR Agency

Anders was dat bij spelers als Orkun Kökçü (die eerder dit jaar voor Turkije koos) en natuurlijk Hakim Ziyech. Die speelden al voor selectieteams van de KNVB, maar switchten. En zeker bij Ziyech ging dat in een sfeer die zeer negatief afstraalde op de bond. Die zou er zogezegd niet genoeg aan hebben gedaan om hem voor Nederland te behouden.

Of dat nou terecht is of niet, hoezeer ‘het geval Ziyech’ een open zenuw was, bleek een keer bij een persconferentie van toenmalig bondscoach Danny Blind. Die kreeg vragen, probeerde erop te antwoorden, maar werd ineens onderbroken door iemand achterin de zaal. Dat was zijn toenmalige assistent Marco van Basten, die zich hardop en getergd in de discussie meldde.

Quote

Ik ben er dus voor dat wij eerder moeten kunnen weten wat de speler kiest.

Ronald Koeman

Vrijvertaald vond Van Basten het onzin om alles maar bij een bond neer te leggen. ,,Het is toch zíjn keuze, zíjn gevoel, bovendien is er door de vorige bondscoach Guus Hiddink al met hem gepraat.’’ Dat laatste was zo, want Hiddink riep Ziyech ooit in mei 2015 - als speler van FC Twente - op voor een trainingsstage bij Oranje. Ziyech raakte echter geblesseerd, waarna Hiddink werd ontslagen. Blind en Van Basten selecteerden Ziyech aanvankelijk niet, met als uitleg dat ze op sportieve gronden voor anderen kozen. Van Basten had vlak daarvoor zelf op clubniveau met Ziyech gewerkt bij SC Heerenveen. Toen Blind Ziyech later wel wilde selecteren, zei Ziyech dat hij zijn keuze al had gemaakt om voor Marokko te kiezen.

Bondscoaches van Oranje worstelen soms met de vraag: hoe ver kun je gaan? Hoe ver moet je gaan? Kun je spelers informele toezeggingen doen?

De huidige bondscoach Ronald Koeman zou graag zien dat er in elk geval iets verandert in de relatie tussen de bond en talent met een dubbele nationaliteit. Koeman kreeg vanochtend op tv bij het FOX-programma ‘Goedemorgen Eredivisie’ concreet de vraag: vind je dat spelers met een dubbel paspoort eerder moeten kiezen? Dat de KNVB moet kunnen zeggen: als jij voor Oranje onder 19 gaat spelen, heb je ook definitief voor Nederland gekozen?

Ronald Koeman.
Volledig scherm
Ronald Koeman. © BSR Agency

Koeman: ,,Officiële regels zijn er niet, maar misschien kunnen we vanuit de KNVB wel een regel instellen. Als jij in de jeugd gebruik hebt gemaakt van onze faciliteiten, met Oranje-teams eindtoernooien hebt kunnen spelen, dan verwachten wij omgekeerd ook iets van jou naar de toekomst toe. Ik ben er dus voor dat wij eerder moeten kunnen weten wat de speler kiest. Maar aan de andere kant besef ik ook dat het niet zo makkelijk is om dat in regels te vatten.’’

Bij Mohamed Ihattaren is het nu in feite zo gegaan. De middenvelder van PSV zei bij een toelichting op zijn keuze voor Oranje dat ‘ze in Nederland al veel voor me hebben gedaan.’ ,,Ik speel al voor Oranje sinds de onder 14. Vorig jaar werd ik met Oranje onder 17 Europees kampioen. Dat heeft zeker een belangrijke rol gespeeld in mijn beslissing. Net als dat ik bij PSV veel praat met jongens als Steven Bergwijn, Donyell Malen en Ibrahim Afellay.’’

Mo Ihattaren haalt uit tegen Sparta.
Volledig scherm
Mo Ihattaren haalt uit tegen Sparta. © Pim Ras Fotografie