Alfons Groenendijk.
Volledig scherm
Alfons Groenendijk. © BSR Agency

Brandalarm als wake-upcall voor ADO: ‘Hoeft niet altijd mooi’

Juist toen deze week bij ADO Den Haag de thuisnederlaag tegen sc Heerenveen geanalyseerd werd, ging het brandalarm af. Het zette trainer Fons Groenendijk aan het denken.

Door Yorick Groeneweg

‘Typerend’ noemde Fons Groenendijk het dat juist op dat moment een noodsituatie geoefend werd. De ervaren ADO-trainer zag in hoe treffend de metafoor was voor de situatie van zijn ploeg, die drie duels op rij niet won en nog lang niet veilig is. ,,Ik wil geen panieksituatie creëren, daar hou ik niet zo van. Voor mij is het ook nog geen alarmfase 1, maar wij weten dat er meer van ons wordt verwacht.”

De noodoefening zorgde er overigens niet voor dat de 2-3 nederlaag tegen Heerenveen onbesproken bleef. Vooral de spelopvatting was een onderwerp. Laatst groef ADO zich thuis in tegen PEC Zwolle. Het zorgde voor chagrijn op de tribune, ook al peurden de Hagenaars uit een halve kans (lees verdwaalde voorzet van Giovanni Troupée) een 1-0 zege tegen een concurrent.

Tegen de Friezen speelde ADO volle bak vooruit. Het leverde een spectaculaire wedstrijd op met 21 doelpogingen van de thuisploeg, maar ook een 2-3 nederlaag. Het zijn de dingen waar Groenendijk mee zit in aanloop naar FC Groningen-uit. ,,Ik wil aan de ene kant de mensen vermaken. Aan de andere kant zijn we niet gek, we weten heus wel dat we nu punten moeten halen. Dan hoeft het niet altijd mooi.”