Het Philips Stadion.
Volledig scherm
Het Philips Stadion. © Unknown

Champions League-finale voor vrouwen in 2023 in Eindhoven

De finale van de Champions League voor vrouwen wordt in 2023 gespeeld in het Philips Stadion. Dat maakte de UEFA maandagmiddag bekend. 

Eindhovense wethouder Stijn Steenbakkers (innovatie en Sport) is in zijn nopjes met de toewijzing. ,,Wat een mooi voetbalfeest gaat dat worden voor iedereen die van voetbal houdt. En wat een boost is dit voor voetballende meiden en dames in onze stad.”

Vorig jaar maakte de KNVB met hulp van Daniëlle van de Donk bekend dat de voetbalbond de finale van de Champions League naar Eindhoven wilde halen. De Champions League voor vrouwen bestaat sinds 2001 en nog nooit werd de finale afgewerkt in Nederland. Eindhoven heeft dus de primeur. 

De UEFA maakte niet alleen bekend waar de Champions League-finale van 2023 gespeeld wordt, maar ook het stadion van de finale in 2022 is bekend. Dan is het Juventus-stadion het theater voor de eindstrijd. De theaters voor de finales van 2020 en 2021 waren al bekend. Dit jaar wordt de finale gespeeld in het Franz Horr Stadion in Wenen, volgend jaar in Gamla Ullevi in het Zweedse Götenborg. Afgelopen seizoen ging de finale bij de vrouwen in Boedapest tussen Olympique Lyon en FC Barcelona, de clubs van de Oranje-internationals Shanice van de Sanden (Lyon), Lieke Martens en Stefanie van der Gragt (beiden Barcelona). De ploeg van Van de Sanden pakte wederom de eindzege in de Champions League (4-1). Dat  was pas de eerste editie dat de vrouwenfinale niet in dezelfde stad als de finale van de mannen gespeeld werd.

In de lift

,,Het is fantastisch nieuws”, zegt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB. ,,De resultaten van de Oranjeleeuwinnen tijdens het EK van 2017 en het WK in 2019 hebben aangetoond hoe het vrouwenvoetbal in Nederland inmiddels in de lift zit. De organisatie van dit evenement sluit daar naadloos op aan. Het is belangrijk om nu ook in het clubvoetbal stappen te zetten, zodat bijvoorbeeld de eredivisie vrouwen kan groeien naar het niveau van de grote Europese vrouwencompetities. De organisatie van een sportevenement als de UEFA Women’s Champions League Final draagt daar zeker aan bij. Het laat meiden zien wat mogelijk is en kan nieuwe generaties meiden inspireren.”

Het past ook in het streven van de bond om meer internationale toernooien en evenementen naar Nederland te halen. De KNVB overweegt ook een poging de finale van de Champions League voor mannen in 2026 binnen te halen. De nieuwe Kuip in Rotterdam moet dan de plaats van handeling worden, al is nog altijd de vraag of dat stadion er daadwerkelijk komt.

Ook PSV is trots op de toewijzing. ,,We streven allemaal in alle opzichten voortdurend het hoogste na”, zegt Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV. ,,Dit is een eer voor alle betrokken partijen. De UEFA kent ons stadion en de stad van binnen en buiten. Ze weten dat wij zulke topduels vlekkeloos kunnen organiseren. We zien deze toewijzing als een enorm compliment en gaan er samen alles aan doen om er een onvergetelijk voetbalfeest van te maken.”