Het Philips Stadion.
Volledig scherm
Het Philips Stadion. © Getty Images

Corona-crisis brengt Brabants betaald voetbal tot stilstand

De provincie Noord-Brabant neemt maatregelen om verdere uitbreiding van het coronavirus te beteugelen. Dat betekent aankomend weekend onder meer geen eredivisieduels en een streep door veel andere evenementen. PSV - FC Emmen gaat zaterdagavond dus niet door. 

De thuiswedstrijden van PSV, Willem II en RKC Waalwijk tegen respectievelijk FC Emmen, Heerenveen en FC Groningen gaan komende speelronde niet door. In de eerste divisie zou TOP Oss thuis spelen tegen FC Den Bosch en Jong PSV tegen Go Ahead Eagles. Woensdag wordt door de KNVB besloten wat de gevolgen zijn voor de uitwedstrijden van Brabantse profclubs (waaronder FC Eindhoven en Helmond Sport) en het amateurvoetbal. Dit besluit zal zo spoedig mogelijk gecommuniceerd worden.

Grote evenementen schrappen

Brabant is de provincie die het zwaarst is getroffen door het coronavirus. Behalve het absolute aantal besmette gevallen speelt daarbij ook mee dat bij relatief veel gevallen onduidelijk is waar die is opgelopen. Gisteren werd aan Brabanders al gevraagd indien mogelijk thuis te werken. De volgende stap is nu evenementen met grote toeschouwersaantallen te schrappen.

Brabant zet, in ieder geval tot komende maandag, in op het beperken van sociale contacten. Daarbij wordt voor de gehele provincie één lijn getrokken.

De Brabantse burgemeesters Jack Mikkers (Den Bosch), Theo Weterings (Tilburg) en John Jorritsma (Eindhoven) hebben geen besluit genomen over het amateurvoetbal, omdat daar geen tribunes vol toeschouwers zijn, zoals bij het profvoetbal. Als de KNVB tot de conclusie komt dat het amateurvoetbal niet door kan gaan, “zouden wij dat ondersteunen”, stelden de burgemeesters.

Scenario’s

Woensdag vindt in Zeist een bijeenkomst plaats met de KNVB, de Eredivisie CV, de Coöperatie Eerste Divisie en alle betaaldvoetbalorganisaties. Daar worden onder meer de gevolgen van deze afgelasting en de mogelijke scenario’s voor als er nog meer maatregelen volgen besproken.