Daley Blind.
Volledig scherm
PREMIUM
Daley Blind. © BSR Agency

Corona of niet: dit zijn de nieuwste regels in het voetbal

Bijna al het voetbal ligt momenteel stil door de coronacrisis, maar per 1 juni gaan wel een serie nieuwe spelregels in. Het betreft geen enorme veranderingen, maar onder andere de handsregel, de rol van keepers bij penalty’s en de invloed van de VAR wijzigen deels.

Door Maarten Wijffels

Een jaar geleden werd de regel voor handspel in het voetbal aangescherpt. Alle vormen van aanvallend hands werden voortaan bestraft met een vrije trap voor de tegenstander. De internationale spelregelcommissie IFAB draait dat nu echter al deels terug. Scheidsrechters moeten aanvallend hands straks alleen affluiten als er direct na zo’n situatie een doelpunt of een grote kans ontstaat. En direct betekent binnen een korte afstand of binnen enkele passes.

  1. Ricksen-biograaf komt met vervolgboek vol bizarre feiten: ‘Ricksen snoof en dronk terwijl hij ALS had’
    PREMIUM
    Video

    Rick­sen-biograaf komt met vervolg­boek vol bizarre feiten: ‘Ricksen snoof en dronk terwijl hij ALS had’

    Schrijver Vincent de Vries uit Zwolle komt met een nieuw boek over de strijd van Fernando Ricksen tegen de slopende ziekte ALS. Het is een vervolg op de biografie die de Zwollenaar eerder schreef over de veelbesproken ex-profvoetballer, die vorig jaar op 18 september overleed. Dinsdag 9 juni komt De finale strijd uit. En het belooft een bijzonder inkijkje te geven in het leven van Ricksen.