Volledig scherm
Steven Bergwijn na de nederlaag. © Pro Shots

De ontluisterende cijfers van de afgang van PSV in Tilburg

De verpletterende zege van Willem II gisteravond op PSV (5-0) heeft wat spanning teruggebracht in de strijd om de landstitel. Maar er is meer. Met behulp van statistiekenbureau Gracenote zetten we tien opmerkelijke feiten op een rij.

• De laatste keer dat PSV met zulke cijfers verloor in de eredivisie is meer dan een halve eeuw geleden. In november 1964 won Ajax thuis met 5-0 van de Eindhovenaren. Overigens werd Feyenoord (toen nog Feijenoord) dat seizoen kampioen. PSV werd vierde, en Ajax eindigde als dertiende(!).

• Het is lang geleden dat de koploper van de eredivisie tekende voor een nederlaag met vijf goals (of meer) verschil. In mei 1999 kreeg Feyenoord, dat al kampioen was, met 6-0 klop van Ajax.

• De laatste keer dat de koploper van de eredivisie zo werd afgedroogd door een ploeg uit het rechterrijtje was in september 1980. In speelronde 4 werd FC Twente in Kerkrade met 6-1 verslagen door Roda JC.

• Het was ook al weer een poosje geleden dat PSV überhaupt verloor van een club uit het rechterrijtje. In februari 2014 versloeg RKC Waalwijk thuis met 2-0 de provincigenoot.

• PSV kreeg gisteravond twee penalty's tegen en de teller voor dit seizoen staat op negen. Geen ploeg in de eredivisie veroorzaakte meer strafschoppen. Willem II kreeg er in totaal acht tegen.

• In mei 2003 kreeg PSV voor het laatst in een eredivisiewedstrijd twee goals uit een strafschop tegen. Dat was in de 3-1 nederlaag bij Feyenoord.

• De hattrick van Fran Sol tegen PSV is niet zo'n grote zeldzaamheid. Ruim een jaar geleden, op 22 januari 2017, deed Reza Ghoochannejhad namens Heerenveen dat ook tegen de Eindhovenaren.

• De hattrick van Fran Sol is wel een unicum voor Willem II. Nog nooit scoorde een speler van de Tilburgse club driemaal tegen een club uit de traditionele top-3.

• Fran Sol, de eerste Spanjaard met een hattrick in de eredivisie, had 31 minuten nodig voor dit huzarenstukje. De laatste keer dat iemand minder tijd nodig had voor drie goals tegen de Eindhovenaren was Mark Farrington namens Fortuna Sittard in april 1990. De Engelsman had toen slechts 19 minuten nodig.

• Het meest boeiende getal is natuurlijk zeven. Kan Ajax het gat naar koploper PSV vandaag verkleinen tot zeven punten? En krijgen we daarmee de spanning om de landstitel terug? Bekijk hier de stand van de eredivisie.

poll

Titelstrijd ligt weer open na afslachting PSV.

  • Eens (31%)
  • Oneens (69%)
30125 stemmen
  1. Blind: Niks aan de hand, ik heb weleens 13 punten achtergestaan

    Blind: Niks aan de hand, ik heb weleens 13 punten achterge­staan

    Daley Blind erkent dat zijn ploeg vanmiddag tekortschoot tijdens de confrontatie met PSV (3-0). Toch maakt de 28-jarige centrumverdediger zich nog geen zorgen. ,,Het seizoen is nog vroeg, er is nog niks aan de hand", stelt Blind voor de camera van Fox Sports. ,,Ik heb weleens 13 punten achtergestaan op PSV. Toen waren ze ook al aan het juichen en dansen, maar aan het einde van de rit stonden wij met de schaal", aldus de verdediger die doelt op het seizoen 2011/2012. Destijds veroverde Ajax onder leiding van Frank de Boer inderdaad de titel na een achterstand van 13 punten. Blind beseft echter maar al te goed dat er dan wel uit een ander vaatje getapt zal moeten worden. ,,Want wij hebben vandaag terecht verloren. Wij waren niet goed genoeg en hebben te weinig gecreëerd. Dat mogen wij onszelf verwijten. Een domper." Blind, een van de twee centrumverdedigers dus, relativeerde de keuze van zijn coach om geen fysiek sterke verdediger op te stellen om Luuk de Jong onschadelijk te maken. ,,Dat kan je achteraf zeggen. Als je goed staat, kan je veel goedmaken. We hebben vandaag gewoon op duelkracht verloren, ook op het middenveld."