Bas Dost was namens Heerenveen in 2011 tegen Excelsior de laatste speler die vijf keer scoorde in één eredivisieduel.
Volledig scherm
Bas Dost was namens Heerenveen in 2011 tegen Excelsior de laatste speler die vijf keer scoorde in één eredivisieduel. © Cor Vos

Deze topschutters gingen Malen voor met (minimaal) vijf goals in één duel

Uniek was de prestatie van Donyell Malen niet, maar met zijn vijf goals tegen Vitesse schaarde de PSV-spits zich wel in een bijzonder rijtje prijsschutters. Bijna acht jaar geleden was Bas Dost de laatste speler die zo vaak doel trof in één wedstrijd op het hoogste niveau in Nederland.

Zeven keer

Het record van Afonso Alves bleef zaterdag voor Malen buiten bereik. De Braziliaanse spits van SC Heerenveen maakte de meeste goals in één eredivisiewedstrijd. Op 7 oktober 2007 maakte hij er zeven in de thuiswedstrijd tegen Heracles (9-0).

Afonso Alves haalt uit voor één van zijn zeven goals tegen Heracles.
Volledig scherm
Afonso Alves haalt uit voor één van zijn zeven goals tegen Heracles. © ANP

Zes keer

Dick Lammers (DOS) was op 14 december 1958 – 10-0 tegen Holland Sport - de eerste speler die zes keer scoorde in een eredivisieduel. Zijn prestatie werd een jaar later (30 augustus 1959) geëvenaard door Pierre Kerckhoffs (SC Enschede, 6-3 tegen Blauw Wit). Verder tekenden alleen Johan Cruijff en Marco van Basten namens Ajax voor een dubbele hattrick. Cruijff op 29 november 1970 tegen AZ ’67 (8-1), Van Basten op 8 december 1985 tegen Sparta (9-0).

Johan Cruijff en Marco van Basten scoorden ooit zes keer in één duel.
Volledig scherm
Johan Cruijff en Marco van Basten scoorden ooit zes keer in één duel. © anp

Vijf keer

Ruud Geels maakt één van zijn vijf goals tegen Feyenoord (6-0) in 1975. Als spits van Ajax maakte hij twee keer een handvol doelpunten in één wedstrijd.
Volledig scherm
Ruud Geels maakt één van zijn vijf goals tegen Feyenoord (6-0) in 1975. Als spits van Ajax maakte hij twee keer een handvol doelpunten in één wedstrijd. © ANP

In de eredivisie gebeurde het 23 keer eerder dat een speler vijf keer scoorde in één eredivisieduel. Ruud Geels (Ajax), Nico Jansen (FC Amsterdam en Feyenoord), Marco van Basten (Ajax) en Henk Groot (Ajax) flikten dat kunstje zelfs twee keer in hun loopbaan. Malen is na Coen Dillen (11 oktober 1959 tegen DWS) en Bert Theunissen (8 november 1964 tegen Sittardia) de derde PSV’er die het quintet vol maakt. 

De laatste eredivisiespeler met vijf goals in één wedstrijd was Bas Dost. Namens Heerenveen nam hij op 10 december 2011, uit tegen Excelsior de volledige productie voor zijn rekening: 0-5.

De volledige lijst van topschutters in de eredivisie:

Bekijk hier de reactie van Malen: ‘Dit is iets om trots op te zijn’