Volledig scherm
PREMIUM
Oefenwedstrijd Helmond Sport - Heracles Almelo.

FC Eindhoven en Helmond Sport: vechten tegen de bierkaai

De eerste divisie mag dan geen Jupiler League meer heten, voor de Brabantse clubs lijkt het toch vooral een gevecht tegen de bierkaai te worden. Door de degradatie van FC Twente, Sparta en Roda JC is er op voorhand sportief weinig te halen.

Voeg daar NEC, Cambuur en Go Ahead nog eens aan toe en je moet opboksen tegen zes clubs die minimaal een half miljoen euro meer te verteren hebben dan de Brabantse clubs. Almere City komt met de Kroonenberg Groep, een grote projectontwikkelaar, als sponsor ook al een aardig eind in die richting.

Natuurlijk gebeurt het incidenteel weleens dat een club met een hogere begroting teleurstellend presteert. Go Ahead Eagles bijvoorbeeld finishte vorig seizoen op een zeventiende plaats. Maar meestal vormt de rangorde van de begrotingen ook een redelijke afspiegeling voor de sportieve ranglijst. De kans op een titel en rechtstreekse promotie is voor de Brabantse clubs vrijwel nihil.

Datzelfde geldt voor het halen van een periodetitel, die recht geeft op deelname aan de play-offs om promotie. Vorig seizoen glipte FC Dordrecht nog door de mazen van het net met een gunstig programma en een goede serie in een veel mindere zware competitie. Nu is toch de verwachting dat de periodetitels terechtkomen bij de clubs die aan het einde van het seizoen minimaal in de top acht staan.

Aan zo'n periodetitel is ook een geldprijs verbonden. Voor de toppers is een bedrag van 50.000 euro peanuts. Maar als je, zoals bijvoorbeeld Helmond Sport of TOP Oss, minder dan een miljoen euro aan spelers uit kunt geven, is het een welkome bijdrage. Dan kun je er de salarissen van een of twee spelers mee betalen.

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen