Sean Klaiber viert feest met assistent Rick Kruys.
Volledig scherm
Sean Klaiber viert feest met assistent Rick Kruys. © BSR Agency
4
EINDE
0
  • Kristoffer Peterson 14'
  • Sean Klaiber 53' 84'
  • Gyrano Kerk 74'

FC Utrecht heeft met uitblinkers Peterson en Klaiber geen kind aan ADO

ADO Den Haag kreeg geen vat op nieuwkomer Kristoffer Peterson van FC Utrecht, die met zijn doelpunt een ruime zege op de zoekende Hagenaars inluidde (4-0). Sean Klaiber (twee) en Gyrano Kerk maakten de overige goals. In de slotseconden hield FC Utrecht-doelman Jeroen Zoet nog de nul door een strafschop van John Goossens te stoppen.

Door Tim Reedijk

Fervente volgers van de eredivisie moeten vanavond even flashbacks hebben gehad naar het seizoen 2017/2018. Kristoffer Peterson meldde zich destijds in de eerste seizoenshelft bovenin de topscorersranglijsten, leverend vanaf de linkerflank bij Heracles Almelo. Na twaalf doelpunten en zes assists over het hele seizoen werd dat vorige zomer beloond met een transfer naar Swansea City op én zijn interlandebuut voor Zweden.

Bekijk hier de samenvatting van FC Utrecht - ADO Den Haag (premium). 

Flitsen van die Peterson zag je vanavond weer terug. Binnendoor, buitenom, de defensie van ADO had in de eerste helft zijn handen vol aan de beweeglijke aanvaller. Maandag meldde hij zich pas in Utrecht, maar van begin af aan is al duidelijk wat de plannen van trainer John van den Brom zijn met de speler die in het verleden al eens drie jaar de clubkleuren droeg. Peterson is gehaald voor de basis als pure linksbuiten, met aan de andere kant de altijd dreigende Gyrano Kerk.

Kristoffer Peterson.
Volledig scherm
Kristoffer Peterson. © BSR Agency

Eerste zege na drie thuisnederlagen
FC Utrecht won 3 november tegen Fortuna Sittard (6-0) voor het laatst een thuiswedstrijd in de competitie. Daarna waren achtereenvolgens AZ (0-3), RKC Waalwijk (0-1) en Feyenoord (1-2) te sterk.

Tegen ADO Den Haag konden die twee hun lol op. De nieuwe Engelse manager Alan Pardew was naar Utrecht gekomen om te verdedigen, maar dat lukte maar mondjesmaat. Aan de bal waren de bezoekers ronduit slecht. Peterson sneed in de eerste helft af en toe door de verdediging heen op een manier die supporters van FC Utrecht in tijden niet meer gezien hadden op de linkerflank. Na een krap kwartier bereikte Urby Emanuelson de Zweed met een voor hem kenmerkende steekbal, waar de ontvanger wel raad mee wist.

Sean Klaiber.
Volledig scherm
Sean Klaiber. © BSR Agency

Die vroege achterstand bracht ADO aan het wankelen. Met defensieve intenties én een achterstand is het moeilijk voetballen. Genoeg clubs die het voor elkaar krijgen om wat kansen te creëren in Stadion Galgenwaard, ADO-concurrenten RKC en VVV-Venlo wonnen er zelfs, maar doelman Jeroen Zoet had een dag vrij kunnen nemen, op zijn redding van elf meter (de pingel van John Goossens) in de laatste seconden na. Nee, van een Pardew-effect was totaal geen sprake. Ook dankzij Peterson, dus. Niet lang na zijn doelpunt liep hij dwars door twee verdedigers van ADO heen, alsof ze er niet stonden.

In de tweede helft zocht ADO iets meer de aanval, maar dat resulteerde niet in serieus aanspraak op een punt meer. Alhoewel het de Hagenaars lukte om Peterson wat meer in bedwang te houden, betekende dat niet dat ADO in de buurt van een resultaat kwam. Zeker niet toen Sean Klaiber van afstand voor de 2-0 tekende, een schot waarbij doelman Luuk Koopmans er niet goed uitzag. Op het moment dat FC Utrecht het wel leek te geloven en ADO allang niet meer bij machte was om een doorbraak te forceren, koos Van den Brom ervoor om Peterson een wissel te gunnen, een die werd gewaardeerd door het publiek in Galgenwaard.

Kristoffer Peterson.
Volledig scherm
Kristoffer Peterson. © BSR Agency

Daarmee is de eerste werkweek van Peterson sinds zijn rentree bij FC Utrecht ten einde. En wát voor een week. Op maandagavond plofte hij na zijn bliksemtransfer vermoeid in een hotelbed neer. Op dinsdag gaf zijn invalbeurt in de KNVB-beker tegen FC Eindhoven zijn club het nodige elan. Peterson gaf de assist op de gelijkmaker en speelde daarmee een belangrijke rol in de zeer moeizame zege in verlenging (1-2). Vanavond maakte hij de week compleet met een doelpunt op bij zijn rentree in de stad. Langs de kant zag hij Kerk nog 3-0 en Klaiber - met een heerlijke knal - de 4-0 maken, om het feestje helemaal compleet te maken. In de slotseconde pakte ook Zoet zijn momentje door de strafschop van Goossens overtuigend te keren.