Volledig scherm
Frenkie de Jong. © Pim Ras Fotografie

Frenkie de Jong: Bij Oranje hebben we het al over Ajax-PSV gehad

Na de winnende treffer van Nico Schulz voor Duitsland tegen het Nederlands elftal (3-2) spreidde Frenkie de Jong zijn armen en keek hij vertwijfeld naar boven. ,,Een linksback die in de laatste minuut met zijn rechtervoet de bal in een hoek duwt", zei hij even later. ,,Dat doet pijn. Mijn teleurstelling is supergroot."

De Jong kan niet zoveel met de verhalen dat Nederland vergat een punt te koesteren in de slotfase. ,,Dat klinkt achteraf leuk, maar het was niet zo dat we onder druk stonden. Als je terugkomt van 0-2 naar 2-2, dan wil je eroverheen. We hadden het geloof met het publiek erachter. Dan ga je voor de 3-2."

Quote

Waarom zouden we niet bij Duitsland kunnen winnen?

Frenkie de Jong

,,Het is ook niet zo dat we in de eerste helft ons best niet deden", benadrukte De Jong. ,,Dat lijkt misschien zo als we overal te laat komen. We werkten wel degelijk hard, maar deden het gewoon niet goed. In de tweede helft toonden we wel lef en verdedigden we een-op-een. Dan kan je duels winnen en toen liepen zij achter de feiten aan.”

Volledig scherm
Frenkie de Jong tackelt Toni Kroos. © Pim Ras Fotografie

Met 2-2 gelijkspelen of verliezen met 3-2 is een groot verschil, zo besefte de middenvelder van Ajax. Noord-Ierland heeft wel zes punten overgehouden aan twee thuiswedstrijden. Daar kunnen nog zes punten bij komen als Oranje in juni om de winst van de Nations League speelt. Nederland hervat de EK-kwalificatie pas weer op 6 september, met een loodzware uitwedstrijd tegen Duitsland. Het gevaar voor een zenuwslopende inhaalrace ligt weer op de loer.

,,Maar met onze kwaliteiten moeten we gewoon bij de beste twee in de poule eindigen", stelde de international die in de zomer Ajax voor FC Barcelona verruilt. ,,En als dat niet lukt, dan mogen we dankzij onze goede resultaten in de Nations League nog play-offs spelen. Maar daar wil ik niet eens aan denken. En waarom zouden we niet bij Duitsland kunnen winnen? En anders moeten we die andere ploegen verslaan", doelde hij op Noord-Ierland, Estland en Wit-Rusland.

Het voordeel van een overvolle speelkalender is dat je als voetballer niet lang kan treuren. Komende zondag al moet De Jong met Ajax voorkomen dat PSV een voorschot op de landstitel neemt in de Johan Cruijff Arena. De topper was regelmatig onderwerp van gesprek in het trainingskamp van Oranje. ,,Dan zeiden wij dat we wel wisten hoe PSV ging spelen", vertelde De Jong.

PSV heeft met een voorsprong van vijf punten voldoende aan een gelijkspel en kan counteren als de beste in Nederland. ,,En toch denk ik dat ze ons zeker in de openingsfase onder druk willen zetten", verwacht De Jong. ,,Maar goed, wij moeten winnen. Zeker na die nederlaag van vorige week in Alkmaar. Als dat lukt, dan ligt alles weer open."

  1. Van Bronckhorst: Belangrijk voor de club dat Europees voetbal zeker is

    Van Bronck­horst: Belangrijk voor de club dat Europees voetbal zeker is

    Trainer Giovanni van Bronckhorst neemt volgende maand met een derde plaats afscheid bij Feyenoord. ,,We zijn heel tevreden met het feit dat we Europees voetbal hebben behaald", zei hij na de eenvoudige 0-4 zege op NAC Breda bij FOX Sports. ,,Het gevoel overheerst wel dat we langer mee hadden moeten doen met Ajax en PSV, alleen dat mocht niet zo zijn. Uiteindelijk is het wel belangrijk voor de club dat we volgend seizoen weer Europees voetbal spelen.”