Frenkie de Jong komende zomer voor recordbedrag naar FC Barcelona

Contract voor 5 jaarFrenkie de Jong heeft gekozen voor FC Barcelona. Na maanden van geruchten is er dan eindelijk duidelijkheid. De jonge Ajax-middenvelder verkast deze zomer voor een recordbedrag naar Spanje. De 21-jarige speler tekent een contract voor vijf jaar bij de club van sterspeler Lionel Messi.

Volledig scherm
Frenkie de Jong poseert met het shirt van Barcelona. © FC Barcelona

Het huidige contract van De Jong bij Ajax heeft een looptijd tot medio 2022. FC Barcelona koopt die verbintenis af met een bedrag van 75 miljoen euro, dat door allerlei bonussen kan oplopen tot maximaal 86 miljoen.

FC Barcelona was niet de enige club die geïnteresseerd was in de international. Vrijwel elke topclub in Europa, en met name Paris Saint-Germain en Manchester City, heeft voor de middenvelder uit Arkel op de tribune gezeten.

De lucratieve transfer is niet alleen goed nieuws voor Ajax, maar ook voor Willem II en RKC Waalwijk, die een deel van de transfersom hebben bedongen. De Jong stapte in 2015 over van Willem II naar Ajax voor het symbolische bedrag van 1 euro. Uiteindelijk blijkt dat een verstandige keuze geweest van de Tilburgers.

Van Dijk

Met een transferbedrag van circa 84,5 miljoen euro blijft Virgil van Dijk vooralsnog de duurste Nederlandse speler. De aanvoerder van Oranje verruilde eind december 2017 Southampton voor Liverpool.

De Jong begon zijn loopbaan in het betaalde voetbal bij Willem II. In augustus 2013 tekende hij bij de Tilburgse eredivisieclub zijn eerste profcontract.

De technisch begaafde middenvelder debuteerde in mei 2015 in de eredivisie. In de zomer van dat jaar legde Ajax hem vast, maar werd hij nog wel een half seizoen uitgeleend aan Willem II.

De Jong maakte het seizoen 2015-2016 af bij Jong Ajax waarna de toenmalige trainer Peter Bosz hem naar de A-selectie haalde. Daarna rees zijn ster snel in Nederland en daarbuiten, al wierp een enkelblessure hem eind februari 2018 nog wel ver terug.

Volledig scherm
De transfersom van Frenkie de Jong kan nog oplopen tot 86 miljoen euro. © ANP

Paris Saint-Germain

Sinds het begin van dit seizoen, waarin Ajax furore maakt in de Champions League, stond De Jong bijna wekelijks in de grote Spaanse sportkranten. Voortdurend ging het daarbij over een transfer naar Barcelona, al bleken Paris Saint-Germain en Manchester City eveneens serieuze interesse te hebben.

Eind augustus stelde De Jong de aanhang van Ajax nog wel een beetje gerust: hij zou het seizoen sowieso afmaken in Amsterdam. En zo gebeurt het. Met een topprestatie in de komende achtste finales van de Champions League tegen Real Madrid, kan hij de fans van Barça alvast een groot plezier doen.

Volledig scherm
Frenkie de Jong verruilt Ajax komende zomer voor Barcelona. © AD Sportwereld
Volledig scherm
Frenkie de Jong © Pim Ras Fotografie

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen