Tasos Sidiropoulos tijdens de wedstrijd Royal Antwerp - AZ.
Volledig scherm
Tasos Sidiropoulos tijdens de wedstrijd Royal Antwerp - AZ. © Getty Images

Griekse kaartenkoning fluit Ajax: ‘Dat is niet bewust’

Tasos Sidiropoulos leidt vanavond het duel tussen Ajax en Getafe. Dat is goed nieuws voor de Amsterdammers, want de Griek is een ware kaartenkoning. Volgens Jaap Uilenberg, scheidsrechterscommissielid bij de UEFA, is die aanstelling puur toeval.

,,Scheidsrechters van de returns worden al voor het eerste knock-outduel aangesteld’’, vertelt Uilenberg. ,,De scheidsrechters voor zowel de heenwedstrijd als de return staan dus al vast, maar worden pas twee dagen voor aanvang van het duel bekend gemaakt. De enige reden dat een scheidsrechter wordt vervangen, is als hij geblesseerd is.’’

Het is dus niet zo dat de UEFA bewust een kaartentrekker aanstelde voor de wedstrijd in de Johan Cruijff Arena. Ajax zal zich echter gelukkig prijzen, want Getafe haalde met overtredingen, schwalbes en tijdrekken het bloed onder de Amsterdamse nagels vandaan. Arbiter Ruddy Buquet trok vorige week donderdag slechts twee gele kaarten voor Getafe.

Als Sidiropoulos net zo gul is met het geven van kaarten als normaal, dan worden vanavond in elk geval een stuk meer kaarten uitgedeeld. De Griek floot dit seizoen zeventien wedstrijden en deelde liefst 110 keer geel uit: gemiddeld 6,5 kaarten per duel. Puur kijkend naar zijn wedstrijden in de Griekse competitie zijn de cijfers nog schokkender: een moyenne van 8 kaarten per wedstrijd.

Sidiropoulos geeft in 2015 een kaart.
Volledig scherm
Sidiropoulos geeft in 2015 een kaart. © BELGA

De Griek deelde dit seizoen nog geen enkele directe rode kaart uit. Wel stuurde hij vijf spelers van het veld met tweemaal geel. Dat deed hij tweemaal in het Europa League-kwalificatieduel tussen Royal Antwerp en AZ. Daarin gaf hij in totaal vijftien gele kaarten. Bij AZ werden zes spelers op de bon geslingerd.

Higler

Ter vergelijking: Dennis Higler is de Nederlandse scheidsrechter die het vaakst een gele of rode prent uitdeelt. In 22 wedstrijden gaf hij 80 keer geel en vier keer direct rood. Higler geeft gemiddeld 3,8 keer een kaart.