Volledig scherm
Robert Eenhoorn. © ANP

Honkbal en Amerika zijn nooit ver weg bij Feyenoords topkandidaat Eenhoorn

ProfielRobert Eenhoorn (51) geldt voor Feyenoord als de topkandidaat om Jan de Jong op te volgen als algemeen directeur. Sinds zijn aantreden bij AZ beweegt de voormalige tophonkballer zich soepel door de voetbalwereld.

Door Nik Kok

Robert Eenhoorn wordt al bijna zijn hele leven gekoppeld aan Feyenoord, de club waarvan hij supporter is en waarvoor een tijdlang als ambassadeur optrad. En de suggesties dat hij ooit in Rotterdam-Zuid zal werken, hielden niet op toen Eenhoorn in 2014 algemeen directeur werd van AZ. Hij lijkt zich er zelf nog het minst druk om te maken. Toen hij een paar maanden later voor het eerst in de Kuip kwam als AZ-directeur kostte het hem, verstokt Feyenoord-fan sinds ongeveer zijn tiende, geen enkele moeite om te blijven zitten na de bevrijdende gelijkmaker van Jordy Clasie. ,,Nu kwam ik hier een keer om de punten weg te halen’’, zei hij toen. Eenhoorn was in de week ervoor al helemaal platge-sms’t. ,,Ik ken nogal wat mensen bij de club. Nou, ik heb er geen een teruggestuurd.”

Als jochie zat hij in de Kuip nog op de vakken T en R. Tijdens de UEFA Cupwinst in 2002 van Feyenoord bijvoorbeeld. Een wedstrijd bekijken vanaf het pluche van de hoofdtribune blijkt voor hem wezenlijk anders, maar de geboren Rotterdammer beweegt zich in de voetbalwereld al snel even soepel als ze dat in de honkbalwereld van hem gewend zijn. Zelf was Eenhoorn trouwens jeugdspeler van Sparta.

Verslaggever Mikos Gouka over het vertrek van Jan de Jong en zijn eventuele opvolger Robert Eenhoorn:

Honkbal en Amerika zijn nooit ver weg als je met Eenhoorn een gesprek aanknoopt. Dan gaat het al snel over de kleedkamercode bij de New York Yankees of de ontberingen die je als tophonkballer moet doorstaan om de top te bereiken. Of over de ‘drafts’ die de Amerikaanse honkbalcompetitie een eerlijk speelveld maken.

Dat is iets wat hij in Nederland ook wel zou willen: een eerlijker eredivisie. Kom bij hem niet aanzetten met dat er hier een ‘top 3’ (van Ajax, PSV en Feyenoord) zou zijn. Hoogstens een ‘traditionele top 3’. En noem AZ in zijn bijzijn liever geen subtopclub. Met de Alkmaarders eindigde Eenhoorn inmiddels twee van de vijf keer boven Feyenoord.

Niet gek voor een directeur die elke dag naar een quote kijkt van football-legende Vince Lombardi, die op de muur van zijn Alkmaarse werkkamer staat geschreven.

‘Winning is not sometimes a thing, it is an all time thing. You don’t win once a while, you don’t do things right once in a while, you do them right all the time. Winning is a habit, unfortunately so is losing.’

Rustig in de AZ-storm

Niet gek dus ook dat Eenhoorn zijn Amerikaanse contacten bij AZ aanboorde om de club naar een hoger plan te brengen. De befaamde honkbalmanager Billy Beane is sinds 2015 adviseur van de club.

Het zijn ontwikkelingen waarmee het verder zo kalme, maar goed presterende AZ soms eens het nieuws haalt. Al zal Eenhoorn zijn eerste maanden bij de club niet snel vergeten. Toen kwam hij in regelrechte storm terecht toen trainer Marco van Basten zich noodgedwongen terugtrok en er tumult ontstond rond de beoogde opvolger Alex Pastoor, die werd ontslagen. Eenhoorn bleef er rustig onder.

Zo chaotisch als het toen was, zou het bij de Alkmaarse club daarna nooit meer worden. Wat dat betreft is wespennest Feyenoord van een ander niveau. Maar als iemand dat beseft, is het Robert Eenhoorn wel.

Volledig scherm
Robert Eenhoorn.