Donyell Malen en Reza Ghoochannejhad.
Volledig scherm
Donyell Malen en Reza Ghoochannejhad. © BSR Agency

In 15 jaar niet zoveel goals in één eredivisieweekend

Met 46 doelpunten was het eredivisieweekend ongekend productief. De enige speelronde in deze eeuw waarin evenveel doelpunten werden gemaakt, was in de laatste speelronde van het seizoen 2003/2004 (16 mei 2004), toen er ook 46 treffers vielen.

Gemiddeld vielen er gisteren en vandaag in negen duels 5,1 treffers per wedstrijd. Verantwoordelijk daarvoor waren onder meer PSV’er Donyell Malen, goed voor vijf goals tegen Vitesse, PEC-aanwinst Reza Ghoochannejhad, die vier keer scoorde tegen RKC (6-2), en AZ, dat vijf keer scoorde tegen Sparta.

De laatste keer dat er meer goals vielen in een speelronde was in ronde 7 van het seizoen 1983/1984 (17-18 sep 1983) toen er 48 goals waren. In die speelronde won Ajax met 8-2 van Feyenoord en versloeg Roda JC PEC Zwolle met 7-3.

Er waren meer opmerkelijke goalfeitjes vandaag. Zo werden in totaal vijf doelpunten gemaakt door spelers uit Azië, het meeste op een specifieke datum in de eredivisie (exclusief eigen doelpunten). Over heel vorig seizoen werden er in totaal 9 doelpunten gemaakt door spelers uit dit continent: Ritsu Doan (5) en Mohammed Osman (4). Dit seizoen tikt de teller na 6 speelrondes al 9 Aziatische doelpunten aan (exclusief eigen doelpunten).