RKC en Ajax.
Volledig scherm
RKC en Ajax. © ANP/Getty

Kansloos tegen Ajax? RKC vreest slechtste eredivisiestart ooit

Gaat RKC in eigen huis onderuit tegen de Amsterdammers, dan beleeft het de slechtste seizoenstart ooit in de eredivisie. Is de hekkensluiter zaterdagavond bij voorbaat kansloos tegen de koploper? Daar lijkt het wel op, toch voetbalt RKC minder slecht dan de stand doet vermoeden.

FC Volendam (1963-1964) en Willem II (2010-2011) hadden ooit ook slechts één punt na tien wedstrijden. Beide ploegen hadden toen een doelsaldo van -21. Dat is precies het huidige doelsaldo van RKC, dat dus bij een nederlaag tegen Ajax de boeken in gaat als slechtste eredivisieploeg ooit na tien speelronden.

Demy de Zeeuw scoort de 4-1 voor Ajax, tijdens de halve finale van de KNVB-beker in 2011. Het is nog altijd de laatste wedstrijd waarin RKC wist te scoren tegen de Amsterdammers.
Volledig scherm
Demy de Zeeuw scoort de 4-1 voor Ajax, tijdens de halve finale van de KNVB-beker in 2011. Het is nog altijd de laatste wedstrijd waarin RKC wist te scoren tegen de Amsterdammers. © ANP

De statistieken zijn weinig hoopgevend voor RKC. Ajax speelde deze eeuw tegen geen team zoveel wedstrijden zonder er één te verliezen als tegen RKC. Van de 24 wedstrijden wonnen de Amsterdammers er twintig, vier eindigden in een gelijkspel. Bovendien wacht RKC al lang op een treffer tegen Ajax, ook in de jaren voor de degradatie naar de eerste divisie. In de afgelopen 603 speelminuten kwamen de Waalwijkers niet tot scoren tegen de landskampioen. De laatste speler die namens RKC scoorde tegen Ajax? Daley Blind, die op 3 maart 2011 een eigen doelpunt maakte in de halve finale van de KNVB-beker.

18 op alle fronten?

Dat de tegengoals bij RKC vallen als rijpe appelen is bekend. Liefst 29 keer moesten de Waalwijkers dit seizoen al vissen, met afstand het hoogste aantal tegengoals in de competitie. Groot is het contrast met Ajax, dat juist al 29 goals wist te produceren. Alleen PSV blijft met 26 doelpunten in de buurt.

Statistieken Ajax en RKC tot nu toe dit seizoen. Daarnaast staan de verhoudingen met andere ploegen per statistiek genoteerd.
Volledig scherm
Statistieken Ajax en RKC tot nu toe dit seizoen. Daarnaast staan de verhoudingen met andere ploegen per statistiek genoteerd. © Opta

Opvallend genoeg zijn het aantal tegendoelpunten en het aantal punten ongeveer de enige categorieën waarin RKC daadwerkelijk de slechtste ploeg is in de eredivisie. Vooral qua balbezit en passnauwkeurigheid scoort de hekkensluiter opvallend hoog. Maar vijf ploegen in de eredivisie hebben een hogere passnauwkeurigheid dan de ploeg van Fred Grim. Ajax staat in nagenoeg alle categorieën op 1. De conclusie. RKC voetbalt best leuk, nu de resultaten nog.