Ajax veroverde afgelopen seizoen de landstitel.
Volledig scherm
Ajax veroverde afgelopen seizoen de landstitel. © ANP

Koploper gaf laatste jaren regelmatig titel uit handen met nog negen duels te gaan

Het is mogelijk dat het eredivisieseizoen niet wordt afgemaakt en dat de huidige ranglijst na 26 speelronden wordt aangehouden. Dat zou goed nieuws zijn voor koploper Ajax, dat nog negen wedstrijden moet spelen. In de laatste tien seizoenen gaf de koploper met nog negen duels te gaan namelijk vijf keer de eerste plaats weg.

Door het stormweekend in februari hebben titelkandidaten Ajax, AZ en Feyenoord nog negen wedstrijden te gaan. Afgelopen seizoen nog bezette PSV negen duels voor het einde van de competitie de koppositie. De Eindhovenaren slaagden er echter niet in om vol te houden en zagen Ajax uiteindelijk passeren. Datzelfde overkwam PSV in het seizoen 2012/2013, toen Ajax er eveneens met de kampioenschaal vandoor ging.

Het jaar daarvoor leek AZ op weg naar de landstitel, maar de Alkmaarders stortten negen duels voor het einde volledig in. De ploeg van Gertjan Verbeek belandde na een vrije val uiteindelijk op de vierde plaats. In de seizoenen 2009/2010 en 2010/2011 was het opnieuw PSV dat de ranglijst aanvoerde, maar ook toen werd de koploper achterhaald. FC Twente en Ajax veroverden de titel, PSV eindigde beide seizoenen op de derde plek.

Degradatie

Dit seizoen degraderen zowel de nummer zeventien als de nummer achttien rechtstreeks. Momenteel bezetten ADO Den Haag en RKC die plekken. De voornaamste degradatiekandidaten hebben nog acht wedstrijden om het tij te keren. ADO bewees in het seizoen 2016/2017 uit bijna verslagen positie een wederopstanding te kunnen beleven. De Hagenaren stonden na 26 speelronden op de achttiende plaats en leken af te stevenen op directe degradatie, maar de ploeg van Alfons Groenendijk klom knap naar de elfde plek. 

De KNVB volgt al vanaf het begin in alles de lijn van de overheid. Omdat niemand het verdere verloop van de crisis kan voorspellen, legde de bond in een telefonische vergadering drie scenario’s bij de clubs neer: de competitie wordt uitgespeeld vóór 30 juni (in ieder geval tot juni zonder publiek), de eredivisie wordt uitgespeeld na 30 juni of de competitie wordt niet uitgespeeld.

Bekijk hier de reactie van Sjoerd Mossou: ‘In mei voetballen zou het ‘gunstigste’ scenario zijn’

De huidige stand in de eredivisie:

De stand.
Volledig scherm
De stand. © AD