Leeuwinnen in evenwicht met Japan: doorselecteren moet, maar met wie?
Wie klopt er écht aan de deur van de harde kern van de Oranjevrouwen? Het geïmproviseerde, slaapverwekkende oefenduel met Japan (0-0) vanavond in Den Haag bood geen antwoord op die vraag, maar dat maakt het proces van doorselecteren niet minder interessant.
Opstelling Oranjevrouwen
• Lorsheyd; Van Diemen, Dijkstra, Van Es (46’ Doorn), Levels (61’ Van Dongen); Kaagman (61’ Spitse), Snoeijs (46’ Pelova), Baijings; Van de Sanden (61’ Beerensteyn), Smits, Jansen (76’ Olislagers).
Door Tim Reedijk
Pak de speelsters die in de gewonnen EK-finale van 2017 tegen Denemarken (4-2) er eens bij en je kunt eenvoudig constateren dat de meeste Oranjevrouwen een alleraardigste houdbaarheidsdatum hebben. Liefst zeven speelsters kwamen die bewuste dag in 2017 in actie én afgelopen zaterdag in het teleurstellende WK-kwalificatieduel met Tsjechië (2-2). En dan waren afgelopen weekend Lieke Martens en Jackie Groenen nog afwezig met blessures, ook al sterren in 2017.
Speelsters komen en gaan, maar de Leeuwinnen beschikken over een stevige harde kern. Alleen moet je er óók voor waken dat je verzuimt door te selecteren. Dat weet ook Mark Parsons, die daar heel bewust mee bezig is. Vanavond tegen Japan (0-0) was voor hem noodgedwongen een moment om jong talent de kans te geven. Parsons vond de wedstrijd te dicht op het door sneeuwval verplaatste duel met Tsjechië (van vrijdag naar zaterdag) zitten en besloot dat Janssen, Miedema en Jill Roord terug naar hun clubs mochten.
Daarom koos hij voor een wat surrealistische basiself tegen de Japanse voetbalvrouwen met op veel plekken zeer onervaren speelsters, en met debutanten Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag), Samantha van Diemen (Feyenoord), Caitlin Dijkstra (FC Twente), Janou Levels (PSV) en na rust ook Lisa Doorn (Ajax) en Marisa Olislagers (FC Twente). Het matige duel met Japan gaf geen concrete inzichten in wie van de ongebruikelijke namen de potentie heeft om zich nadrukkelijk kan gaan melden bij de sterkste elf van Oranje, en heel gek is dat natuurlijk niet met zo’n geïmproviseerde opstelling.
Daarbij is de hamvraag sowieso wie zich écht tussen de vertrouwde namen kan gaan spelen, en wie van de speelsters die al jaren worden opgeroepen genoegen zal moeten nemen met een minder belangrijke rol. Interessant daarin is de belangstelling van Parsons in de 22-jarige Damaris Egurrola van Olympique Lyonnais, die in de Verenigde Staten geboren is, lang in Spanje woonde en een Nederlandse moeder heeft.
,,Ze is een fantastische speelster”, laat Parsons over de middenvelder los. Hij sprak al meermalen met Egurrola, die al eens inviel bij Spanje, maar die nog kan switchen. ,,Het zou natuurlijk mooi zijn als ze voor Nederland kiest, maar die keuze ligt bij haar.”
Wat de selectie betreft, ligt er een uiterst interessante uitdaging voor Parsons. Met Miedema (25), Martens (28), Van de Donk (30), Roord (24), Janssen (26) en Groenen (26) beschikt de Engelsman over een vertrouwde kern die op topniveau actief is en die de leeftijd heeft om nog top te presteren op het EK van 2022 en, als kwalificatie bewerkstelligd is, het WK een jaar later. De 24-jarige Sisca Folkertsma en Aniek Nouwen (22) hebben zich daar recent tussen gevoetbald.
Maar zeker in tijden dat de resultaten en het spel van de Oranjevrouwen ontegenzeggelijk voor verbetering vatbaar zijn, sijpelen er meer vraagtekens door. Hoe ‘houdbaar’ zijn de speelsters die naar de eredivisie terugkeerden, Stefanie van der Gragt (29), Sherida Spitse (31) en ook keeper Sari van Veenendaal (31), die tegen Tsjechië een heel matige indruk achterliet? Kan iemand als Victoria Pelova (22), die serieuze kansen krijgt van Parsons, zich écht tussen de vertrouwde namen spelen? Dezelfde vraag gaat op voor Lynn Wilms (21), die nu nog geblesseerd is maar onder Sarina Wiegman al kansen kreeg.
Wat dat betreft zijn de Leeuwinnen in een reuze-interessante fase beland, met een bondscoach die wil doorselecteren, die een nieuwe visie wil toepassen én met een eindtoernooi voor de deur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Technisch manager Gerry Hamstra op weg naar uitgang bij Ajax
Gerry Hamstra en Ajax gaan op korte termijn uit elkaar. De 52-jarige technisch manager is met de club in gesprek om zijn tot medio 2024 doorlopende contract te ontbinden en maakt daarmee ook plaats voor Julian Ward, die waarschijnlijk spoedig zal worden gepresenteerd. -
FC Emmen maakt seizoen af met coach Dick Lukkien: ‘Voor mij verandert er niks’
FC Emmen maakt het seizoen ‘gewoon’ af met Dick Lukkien als coach. Dat maakt de club vandaag bekend. -
PREMIUM
De problemen stapelen zich op bij Vitesse: hoofdsponsor stapt na dit seizoen op
Het rampseizoen van Vitesse kent geen einde. Hoofdsponsor ‘eToro’ verdwijnt van het shirt bij de Arnhemse voetbalclub. In de Gelderse hoofdstad staat een grote inkomstenbron op de tocht. De eredivisionist zegt wel een alternatief te hebben.Arnhem -
Grote belangstelling voor Youth League: AZ-talenten spelen halve finale in groter stadion
De talenten van AZ spelen de finaleronde van de Youth League volgende maand in Genève. De halve finales en de finale van de Europese competitie voor spelers tot 19 jaar zouden aanvankelijk zoals gebruikelijk in Nyon worden gespeeld, maar de UEFA heeft vanwege de grote interesse in de zogeheten Final Four besloten uit te wijken naar Genève. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
Gernot Trauner verlengt contract bij Feyenoord: ‘Was een makkelijke beslissing’
Gernot Trauner heeft, in navolging van Lutsharel Geertruida, zijn contract bij Feyenoord verlengd. De Oostenrijkse steunpilaar staat dankzij de nieuwe verbintenis tot en met medio 2026 onder contract bij de koploper uit de eredivisie. -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.